Бутик "Ален Мак" - ръчна изработка на бижута от естествени камъни и минерали. Купете си Вашето бижу!

Яспис

Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали


Яспис минерал естествен камък ЯСПИС - изключително разнообразие от цветове в най-невероятни съчетания.

Известен е като камъкът на грижовността. Помага при стрес и носи спокойствие и чувство за цялост. Напомня на хората да си помагат един на друг. Носи решителност във всички начинания. Презарежда тялото с енергия. Премахва електромагнитното замърсяване, включително и радиацията, и помага при търсене на вода. Помага при продължително боледуване. Поддържа кръвообращението, повишава сексуалността на жените.

Червеният яспис пречиства и стабилизира аурата, засилва издръжливостта. Това е камъкът на здравето, увеличаващ силите и премахващ токсините от кръвоносната система и черния дроб.

Пейзажният яспис е определян като Майката Земя говореща с нейните деца. Камъкът създава дух на баланс и хармония. Стимулира имунната система и пречиства бъбреците.

Кафевият яспис е свързан със земята. Дава стабилност и баланс. Премахва замърсяванията и токсините от организма.

Зеленият яспис стимулира сърдечната чакра. Влияе при кожни заболявания, облекчава възпаления.

Жълтият яспис стимулира чакрата на слънчевия сплит. Освобождава от токсини и лекува проблеми на храносмилателната система.

Подходящ за зодии Скорпион, Риби и Дева, както и за всички, които го харесат.


Допълнителна информация за Яспис


Ясписът е широко разпространена и известна разновидност на кварца. В древността той се е препоръчвал като средство за подобряване на апетита, за спиране на кръвотечения, а също и като талисман, който предпазва от нощни призраци и от разочарования в любовта. Смятало се, че е по-силно въздействието на червенооцветените ясписи отколкото на зеленооцветените. Вавилонците са го препоръчвали като камък на родените в зодия Дева, египтяните - в зодия Водолей, византийците - в зодия Риби, а в Средновековието - в зодиите Риби и Рак.

Към ясписите фактически се отнася голяма група от различни по състав и по условия на образуване скали, обединени от следните белези: кварцов състав, висока твърдост и декоративност (пъстър цвят и интересен рисунък). Пъстрият им цвят е резултат от въздействието на съдържащите се в тях разнообразни пигментиращи вещества: червеният - от хематит, кафявият и жълтият - от гьотит, синият - от амфибол, зеленият - от пумпелит и хлорит, и т.н.

Ясписите са едни от най-древните декоративни материали. Те са известни още през палеолита, намерени са оръдия и инструменти, направени от ясписи. В древността и в Средновековието от тях се изработвали накити, геми, декоративни предмети и талисмани. Известни са например уникални по размери и красота камини, колони, вази, плотове за маси, свещници, чаши и други изделия, направени през XVIII-XIX в. в Русия и пазени днес в Ермитажа, в Оръжейната палата и в различни музеи в Москва. Днес ясписите се употребяват за декоративно вътрешно оформяне на сгради и станции на метрото и за направа на редица сувенирни и ювелирно-декоративни изделия - плотове за маси, бюра, кутии за скъпоценности, пепелници, вази, чаши, брошки, медальони, копчета за ръкави и др.

<< Разгледайте всички ГРИВНИ от Яспис >>

Уикипедия:  Яспис


Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали