Бутик "Ален Мак" - ръчна изработка на бижута от естествени камъни и минерали. Купете си Вашето бижу!

Опушен Кварц

Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали


Опушен Кварц минерал естествен камък ОПУШЕН КВАРЦ - опушено-кафеникав до тъмнокафяв цвят с жълтеникав оттенък.

Камъкът на здравето и живота. Талисман от опушен кварц предотвратява състояние на стрес и паника. Един от най-ефикасните заземяващи и задържащи камъни и понякога повишава вибрациите по време на медитация.

Помага при болки в коремната област, ханша и краката. Облекчава болките в областта на главата.Отпуска схващанията, заздравява гърба и укрепва нервите.

Благоприятен за зодия Стрелец, Козирог и всички, които го харесат.


Допълнителна информация за Кварца


Кварцът е един от най-разпространените и красиви минерали в природата. По състав представлява чист силициев двуокис и се отличава с висока твърдост (7 по скалата на Мос). Кварцът е основен скалообразуващ минерал на магматичните и метаморфните скали, на пегматитите, на хидротермалните находища и седиментните образувания, включително изветрителните кори по различни типове скали и разсипите. Тази негова повсеместност фактически се определя от възможността за образуването му при най-разнообразни физични и химични условия. В зависимост от конкретната им изява се образуват различни по степен на кристалност екземпляри и минерални агрегати - от характерните му добре оформени кристали и техни срастъци през зърнестите агрегати до скритокристалните му плътни разновидности.
1. Разновидности на кристалния кварц са планинският кристал, опушеният кварц и морионът, цитринът, аметистът, празиолитът, розовият кварц, авантюринът, млечният кварц, кварцът с власинки ("стрелите на Амур"), сапфировият кварц.
2. Разновидности на скритокристалния кварц са халцедоните, представители на които са халцедонът, церагатът, карнеолът (сердоликът), сардерът, хризопразът, хелиотропът, ахатите и ониксите, и др.

Разновидности на кристалния кварц - за всички тях е характерен забележимият с просто око кристален строеж.

Опушен кварц (раухтопаз) и морион - това са тъмните (съответно кафява и смолисточерна) раззновидности на кварца, които често образуват големи по размери кристали и кристални друзи. Един такъв голям кристал с дължина 117,5 см, дебелина 42,5 см и маса 230 кг е намерен в пегматитите от щата Мейн (САЩ). Грамадни кристали от този минерал са намерени и в Бразилия (до 40 тона), Урал (до 10 тона), но истински Гъливер е намереният в Казахстан кварцов кристал с дължина 7,5 м, широчина 1,6 м и маса 70 тона.

Опушеният кварц и морионът се използват широко в ювелирната практика, като приложението им практически е идентично с това на планинския кристал. В древността се е вярвало, че човек, който носи окачен на шията си талисман от този кварц, не страда от меланхолия и ще оздравее, ако е болен от епилепсия.

Установено е, че при определен режим на нагряване образците от опушен кварц и морион стават по-светли и придобиват златист оттенък, като по този начин се приближават до следващата кварцова разновидност - цитрина.

Млечен кварц - млечнобял и почти непрозрачен. Млечнобелият му нееднороден цвят се дължи на обилието от най-дребни газово-течни включения, както и на наличните пукнатинки в него, възникнали при динамични въздействия. В такива случаи кварцът има вид на лед и затова понякога се означава като ледоподобен кварц. Той се използва преди всичко за направата на вази, чаши, пепелници и други художествено-декоративни предмети.

Кварц с власинки ("стрелите на Амур") - прозрачен кристален и плътен кварц с много включения от влакнести агрегати и екземпляри от рутил, актинолит, тремолит, азбест, крокидолит, епидот, скаполит, турмалин, хематит, козалит и антимонит. Образуването на този кварц е дълъг и сложен процес. Свързан е със "заграбването" на по-рано образували се финоиглести кристалчета от различни минерали или е резултат от развитието му по част от тях. В някои случаи включенията предизвикват характерно преливане на цветовете с проява на ефектите "котешко око" (зеленикав до синкав прозрачен плътен кварц с много включения от азбест), "соколово око" (синкав прозрачен плътен кварц, развиващ се по влакнестите разновидности на синия крокидолит или на азбеста) и "тигрово око" (прозрачен плътен кварц с преливащи се златистожълти цветове, следствие от окисляването на крокидолитовите включения).

Влакнестите включения на различните минерали с кварц се използват сравнително широко в ювелирната практика за различни накити. Известни са и други разновидности на кварца, които се използват най-вече като декоративен и по-малко като ювелирно-декоративен материал. Обикновено това не са чисто кварцови разновидности, а представляват моно- и полиминерални агрегати от разглеждания минерал.
Тук се отнасят:
* белоречит - захаровиден кварцит с бял, петнист или ивичест цвят и строеж;
* янгит - местно название на оцветена разновидност на кварца от щата Уайоминг (САЩ);
* флинт - плътен кварц, предимно сив, кафяв и черен;
* яспис - нечист плътен кварц, в асоциации понякога с халцедон, епидот, гранат, актинолит, серицит, хематит и др.;
* лидит - кадифеночерен флинт-яспис, употребява се за изпробване на чистотата на благородните метали.

<< Разгледайте всички ГРИВНИ от Опушен Кварц >>

Уикипедия:  Опушен Кварц


Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали