Бутик "Ален Мак" - ръчна изработка на бижута от естествени камъни и минерали. Купете си Вашето бижу!

Ахат

Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали


Ахат минерал естествен камък АХАТ - безцветен или млечнобял, сив, син, зелен, розов, кафеникав.

Заземяващ камък, водещ до емоционално, физическо и интелектуално равновесие. Ахатът притежава силата да хармонизира Ин и Ян.
Стимулатор на интуицията, пазител на приятелството, на любовта, на бременните жени. Предпазва от главоболие и замайване.

Благоприятен за зодия Близнаци и всеки, който го хареса.


Допълнителна информация за Ахат


Ахатът бил талисман на художниците. Приемало се, че той удължава живота на притежателите си, че сдружава хората и носи успех в кариерата. Вярвало се е също, че притежаването на този камък прави мъжете привлекателни за жените, помага при раждане, прогонва жаждата, предпазва от злодеяния и защитава при опасност, развива красноречието, гарантира добро плодородие на полето и т.н. Вавилонците са го смятали за камък, носещ щастие на родените в зодия Телец, а средновековните астролози - в зодиите Телец, Близнаци и Козирог.

Ахатите запълват празнини сред различни ефузивни скали, а също и в някои седиментни образувания и хидротермални жили. В разрез се вижда, че за разлика от едноцветните халцедони те се състоят от много най-фини и концентрично разположени ивици, които се отличават по степен на прозрачност и по цвят. Ахатите с хоризонтално разположение на слойчетата са изключително редки. Тяхното нееднакво оцветяване се обяснява с наличието на примеси от железни и манганови окиси и хидроокиси, от органично вещество и др. Трябва да се отбележи, че обикновено отделните слойчета се характеризират с различна порестост, поради което е възможно облагородяване на ахатите и особено на техните неизразителни и монотонни представители. Образуването им все още не е разгадано докрай. Предполага се, че се формират при послойното отлагане по стените на празнини на силициев двуокис от постъпващите отвън колоидни разтвори.

<< Разгледайте всички ГРИВНИ от Ахат >>

Уикипедия:  Ахат


Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали