Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Празопал

Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали    


Празопал минерал естествен камък
Камъкът празий, празем или празопал често се бърка с нефрита. Цветът му е като на перата на праз лук, оттам идва и името му. В Европа се среща в планината Ерцгебирге, в Залцбургските Алпи, в Шотландия и Финландия. Понякога и зеленият яспис се нарича празем.

Празопалът расте привечер, когато слънцето оттегля лъчите си от земната повърхност и започва да пада росата. Тогава слънцето осветява скалите на споменатата планина и ги нагрява силно. По този начин там от жарта на слънцето, влагата на въздуха и на водата и от свежестта на росата се ражда празопалът.

При треска
Който има силна треска, нека увие празопал в малко тесто за пшеничен хляб, да завърже камъка с тестото в кърпа и го закрепи за три дни и три нощи върху пъпа си - треската ще го остави. Който при падане или удар си е ожулил кожата някъде по тялото, да вземе стара мас, да я смеси на равни части с бъзовлек и въртига и към тази смес да добави празопал. После да стопли всичко на слънце или върху огън и да го сложи заедно с камъка върху мястото, където го боли, и ще се почувства по-добре.

<< Разгледайте всички Бижута от Празопал >>

Находища на Празопал: Швейцария, Шотландия. Финладия

Уикипедия:  Празопал


Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали