Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Кварц

Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали    


Кварц минерал естествен камък
Кварцът е един от най-срещаните минерали в природата и повечето естествени камъни имат именно кварцов произход. Свойствата му се десетки и са познати още от дълбока древност. Използван е от много лечители, както в миналото, така и в наши дни.

Кварцът е изключително въздействащ на човека и се предполага, че е най-силния лечител сред камъните. Знае се, че е мощен стимулатор на имунната система. Помага в много широк спектър на здравето. Подходящ е за родените под знака на Телец, Скорпион и зодия Риби, и разбира се всеки, който го хареса.

<< Разгледайте всички Бижута от Кварц >>

Бижута от Кварц

Гривна с Черешов Кварц - Нежна ласка

Нежна ласка

Изчерпана наличност!

Гривна с Тюркоаз - Цветна пътека

Цветна пътека

Изчерпана наличност!

Гривна с Аметист - Магическо докосване

Магическо докосване

Изчерпана наличност!

Гривна с Планински кристал - Кристален дворец

Кристален дворец

Изчерпана наличност!

Гривна с Турмалинов Кварц - Каприз

Каприз

Изчерпана наличност!

Ключодържател с Розов Кварц - Любовен миг

Любовен миг

Изчерпана наличност!

Гривна с Тюркоаз - Многоцветна пътека

Многоцветна пътека

Изчерпана наличност!

Обеци от Розов Кварц - Долината на розите

Долината на розите

Изчерпана наличност!

Допълнителна информация за Кварц


Кварцът е един от най-разпространените и красиви минерали в природата. По състав представлява чист силициев двуокис и се отличава с висока твърдост (7 по скалата на Мос). Кварцът е основен скалообразуващ минерал на магматичните и метаморфните скали, на пегматитите, на хидротермалните находища и седиментните образувания, включително изветрителните кори по различни типове скали и разсипите. Тази негова повсеместност фактически се определя от възможността за образуването му при най-разнообразни физични и химични условия. В зависимост от конкретната им изява се образуват различни по степен на кристалност екземпляри и минерални агрегати - от характерните му добре оформени кристали и техни срастъци през зърнестите агрегати до скритокристалните му плътни разновидности.

1. Разновидности на кристалния кварц са планинският кристал, опушен кварц и морионът, цитринът, аметистът, празиолитът, розов кварц, авантюринът, млечният кварц, кварцът с власинки ("стрелите на Амур"), сапфировият кварц.
2. Разновидности на скритокристалния кварц са халцедоните, представители на които са халцедонът, церагатът, карнеолът (сердоликът), сардерът, хризопразът, хелиотропът, ахатите и ониксите, и др.

Разновидности на кристалния кварц - за всички тях е характерен забележимият с просто око кристален строеж.

Опушен кварц - това e тъмната разновидност на кварца с доста свойства и затова е описана като отделен камък в раздела ни за информация за естествените камъни - Опушен Кварц.

Розов кварц - това е розовата разнодност на кварца, който оприличаваме с любовта, приятелството и "розовите" чувства. Повече информация може да прочетете в отделна статия за този камък.

Турмалинов Кварц - комбинация от черно, бяло и сиво или златисто жълто. Очарователен камък за фатални жени. Прочетете повече информация за турмалинов кварц.

Млечен кварц - млечнобял и почти непрозрачен. Млечнобелият му нееднороден цвят се дължи на обилието от най-дребни газово-течни включения, както и на наличните пукнатинки в него, възникнали при динамични въздействия. В такива случаи кварцът има вид на лед и затова понякога се означава като ледоподобен кварц. Той се използва преди всичко за направата на вази, чаши, пепелници и други художествено-декоративни предмети.

Черешов Кварц - един красив и носещ любовта камък, използван в различни гривни. Понеже привлича любовта и красотата, Черешовия Кварц се комбинира много успешно с други кварцови камъни.

Ягодов Кварц - разновидност на розовия кварц с по-дълбока енергия и чиста сила.

Рутил или рутилов кварц - това е красива разновидност на кварца с нюанси от червено до жълто-златист цвят. Този минерал е въведен като отделен камък в сайта ни.

Кварц с власинки ("стрелите на Амур") - прозрачен кристален и плътен кварц с много включения от влакнести агрегати и екземпляри от рутил, актинолит, тремолит, азбест, крокидолит, епидот, скаполит, турмалин, хематит, козалит и антимонит. Образуването на този кварц е дълъг и сложен процес. Свързан е със "заграбването" на по-рано образували се финоиглести кристалчета от различни минерали или е резултат от развитието му по част от тях. В някои случаи включенията предизвикват характерно преливане на цветовете с проява на ефектите "котешко око" (зеленикав до синкав прозрачен плътен кварц с много включения от азбест), "соколово око" (синкав прозрачен плътен кварц, развиващ се по влакнестите разновидности на синия крокидолит или на азбеста) и "тигрово око" (прозрачен плътен кварц с преливащи се златистожълти цветове, следствие от окисляването на крокидолитовите включения).

Влакнестите включения на различните минерали с кварц се използват сравнително широко в ювелирната практика за различни накити. Известни са и други разновидности на кварца, които се използват най-вече като декоративен и по-малко като ювелирно-декоративен материал. Обикновено това не са чисто кварцови разновидности, а представляват моно- и полиминерални агрегати от разглеждания минерал.
Тук се отнасят:
* белоречит - захаровиден кварцит с бял, петнист или ивичест цвят и строеж;
* янгит - местно название на оцветена разновидност на кварца от щата Уайоминг (САЩ);
* флинт - плътен кварц, предимно сив, кафяв и черен;
* яспис - нечист плътен кварц, в асоциации понякога с халцедон, епидот, гранат, актинолит, серицит, хематит и др.;
* лидит - кадифеночерен флинт - Яспис , употребява се за изпробване на чистотата на благородните метали.

Находища на Кварц: Бразилия, Украйна, Индия, Франция, Бирма

Уикипедия:  Кварц

Статии свързани с Кварц:
Магията на кристалите - благоприятни заклинания  Магията на кристалите - благоприятни заклинания
Минерали и чакри  Минерали и чакри
Лечебните свойства на естествените камъни - защо лекуват?  Лечебните свойства на естествените камъни - защо лекуват?
Как да изберем естествен камък с магическа сила  Как да изберем естествен камък с магическа сила
Подаръци от естествени камъни за празниците  Подаръци от естествени камъни за празниците
Ново предпразнично зареждане на естествени камъни  Ново предпразнично зареждане на естествени камъни
Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали  Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали
Особености и лечебни свойства на кварца  Особености и лечебни свойства на кварца
Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)  Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)


Този естествен камък - Кварц помага за: за костите, за стомаха, за засилване на имунната система, при умора, при депресия


Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали