Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Кварц

Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали    


Кварц минерал естествен камък
Кварцът е един от най-срещаните минерали в природата и повечето естествени камъни имат именно кварцов произход. Свойствата му се десетки и са познати още от дълбока древност. Използван е от много лечители, както в миналото, така и в наши дни.

Кварцът е изключително въздействащ на човека и се предполага, че е най-силния лечител сред камъните. Знае се, че е мощен стимулатор на имунната система. Помага в много широк спектър на здравето. Подходящ е за родените под знака на Телец, Скорпион и зодия Риби, и разбира се всеки, който го хареса.

<< Разгледайте всички Бижута от Кварц >>

Бижута от Кварц

Гривна с Розов Кварц - Розова магия

Розова магия

Изчерпана наличност!

Гривна с Аметист - Крепко здраве

Крепко здраве

Изчерпана наличност!

Гривна с Турмалинов Кварц - Вълшебен свят

Вълшебен свят

Изчерпана наличност!

Гривна с Розов Кварц - Долината на розите

Долината на розите

Изчерпана наличност!

Талисман от Черешов Кварц - Делфин

Делфин

Изчерпана наличност!

Гривна с Опушен Кварц - Загадъчна нежност

Загадъчна нежност

Изчерпана наличност!

Допълнителна информация за Кварц


Кварцът е един от най-разпространените и красиви минерали в природата. По състав представлява чист силициев двуокис и се отличава с висока твърдост (7 по скалата на Мос). Кварцът е основен скалообразуващ минерал на магматичните и метаморфните скали, на пегматитите, на хидротермалните находища и седиментните образувания, включително изветрителните кори по различни типове скали и разсипите. Тази негова повсеместност фактически се определя от възможността за образуването му при най-разнообразни физични и химични условия. В зависимост от конкретната им изява се образуват различни по степен на кристалност екземпляри и минерални агрегати - от характерните му добре оформени кристали и техни срастъци през зърнестите агрегати до скритокристалните му плътни разновидности.

1. Разновидности на кристалния кварц са планинският кристал, опушен кварц и морионът, цитринът, аметистът, празиолитът, розов кварц, авантюринът, млечният кварц, кварцът с власинки ("стрелите на Амур"), сапфировият кварц.
2. Разновидности на скритокристалния кварц са халцедоните, представители на които са халцедонът, церагатът, карнеолът (сердоликът), сардерът, хризопразът, хелиотропът, ахатите и ониксите, и др.

Разновидности на кристалния кварц - за всички тях е характерен забележимият с просто око кристален строеж.

Опушен кварц - това e тъмната разновидност на кварца с доста свойства и затова е описана като отделен камък в раздела ни за информация за естествените камъни - Опушен Кварц.

Розов кварц - това е розовата разнодност на кварца, който оприличаваме с любовта, приятелството и "розовите" чувства. Повече информация може да прочетете в отделна статия за този камък.

Турмалинов Кварц - комбинация от черно, бяло и сиво или златисто жълто. Очарователен камък за фатални жени. Прочетете повече информация за турмалинов кварц.

Млечен кварц - млечнобял и почти непрозрачен. Млечнобелият му нееднороден цвят се дължи на обилието от най-дребни газово-течни включения, както и на наличните пукнатинки в него, възникнали при динамични въздействия. В такива случаи кварцът има вид на лед и затова понякога се означава като ледоподобен кварц. Той се използва преди всичко за направата на вази, чаши, пепелници и други художествено-декоративни предмети.

Черешов Кварц - един красив и носещ любовта камък, използван в различни гривни. Понеже привлича любовта и красотата, Черешовия Кварц се комбинира много успешно с други кварцови камъни.

Ягодов Кварц - разновидност на розовия кварц с по-дълбока енергия и чиста сила.

Рутил или рутилов кварц - това е красива разновидност на кварца с нюанси от червено до жълто-златист цвят. Този минерал е въведен като отделен камък в сайта ни.

Кварц с власинки ("стрелите на Амур") - прозрачен кристален и плътен кварц с много включения от влакнести агрегати и екземпляри от рутил, актинолит, тремолит, азбест, крокидолит, епидот, скаполит, турмалин, хематит, козалит и антимонит. Образуването на този кварц е дълъг и сложен процес. Свързан е със "заграбването" на по-рано образували се финоиглести кристалчета от различни минерали или е резултат от развитието му по част от тях. В някои случаи включенията предизвикват характерно преливане на цветовете с проява на ефектите "котешко око" (зеленикав до синкав прозрачен плътен кварц с много включения от азбест), "соколово око" (синкав прозрачен плътен кварц, развиващ се по влакнестите разновидности на синия крокидолит или на азбеста) и "тигрово око" (прозрачен плътен кварц с преливащи се златистожълти цветове, следствие от окисляването на крокидолитовите включения).

Влакнестите включения на различните минерали с кварц се използват сравнително широко в ювелирната практика за различни накити. Известни са и други разновидности на кварца, които се използват най-вече като декоративен и по-малко като ювелирно-декоративен материал. Обикновено това не са чисто кварцови разновидности, а представляват моно- и полиминерални агрегати от разглеждания минерал.
Тук се отнасят:
* белоречит - захаровиден кварцит с бял, петнист или ивичест цвят и строеж;
* янгит - местно название на оцветена разновидност на кварца от щата Уайоминг (САЩ);
* флинт - плътен кварц, предимно сив, кафяв и черен;
* яспис - нечист плътен кварц, в асоциации понякога с халцедон, епидот, гранат, актинолит, серицит, хематит и др.;
* лидит - кадифеночерен флинт - Яспис , употребява се за изпробване на чистотата на благородните метали.

Находища на Кварц: Бразилия, Украйна, Индия, Франция, Бирма

Уикипедия:  Кварц

Статии свързани с Кварц:
Магията на кристалите - благоприятни заклинания  Магията на кристалите - благоприятни заклинания
Ново предпразнично зареждане на естествени камъни  Ново предпразнично зареждане на естествени камъни
Подаръци от естествени камъни за празниците  Подаръци от естествени камъни за празниците
Лечебните свойства на естествените камъни - защо лекуват?  Лечебните свойства на естествените камъни - защо лекуват?
Минерали и чакри  Минерали и чакри
Особености и лечебни свойства на кварца  Особености и лечебни свойства на кварца
Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали  Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали
Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)  Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)
Как да изберем естествен камък с магическа сила  Как да изберем естествен камък с магическа сила


Този естествен камък - Кварц помага за: за засилване на имунната система, при умора, за костите, за стомаха, при депресия


Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали