Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Корунд

Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали    


Корунд минерал естествен камък
Корундът е вторият по твърдост минерал след диамант не само сред скъпоценните камъни, но и сред минералите. По състав е окис на алуминия, кристализиращ в тригоналната система. Образува не особено едри полупрозрачни до прозрачни кристали с бъчвообразна, късостълбовидна и плочеста форма, както и плътни непрозрачни зърнести маси. Корундът е полигенен и сравнително широко разпространен минерал. Среща се сред най-различни по състав и генезис скали (базалти, андезити, пегматити, скарни, вторични кварцити, шисти, мрамори и други). Чистите му разновидности са безцветни (левкосапфир), но по-известни и по-широко разпространени са оцветените в малиново и кървавочервено (рубин), в небесносиньо и яркосиньо (сапфир), в оранжево (падпараджа), в зелено (хлоросапфир или източен смарагд), във виолетово (източен аметист), в жълто (ориенталски топаз), в златистожълто (източен хиацинт). В по-широк смисъл като сапфири се схващат не само небесносините и яркосините корунди, но още и безцветните, жълтите, розовите, зелените и виолетовите му разновидности - в тези случаи означаването на цвета му е задължително, например жълт сапфир, зелен сапфир и т.н. Разнообразният цвят на минерала се определя от примесите от различни елементи в него: рубинът се оцветява от неголемите количества хром, падпараджата - от желязото, сапфирът - от желязото и титана, и т.н. Познати са също така корундови разновидности с присъствието на фини иглести включения от рутилов кварц в тях. Тези включения оформят фигури с форма на многолъчева звезда ("звезда-рубин" и "звезда-сапфир"), както и ивичести с цветни преливания ("котешко око").

Най-ценни от скъпоценните камъни със състава на корунда са рубинът (най-скъпият сред червените камъни), сапфирът (най-скъпият син скъпоценен камък), падпараджата (от сенегалски, утринна заря или цвят на лотос), "звезда-рубин" и "звезда-сапфир", а сред тях - съвършено чистите им и прозрачни образци. Заради разнообразието и красотата на цвета им, прозрачността, високата твърдост (9 по Моос) и редкостта в природата тези корундови разновидности заедно с диаманта и смарагда са най-изящните представители на скъпоценните камъни. В древна Русия рубинът и сапфирът са се наричали яхонти и са били ценени по-високо от златото.

Големите кристали от скъпоценните разновидности на корунда са много редки. Намирането на големи кристали от рубин например е по-голяма рядкост от намирането на диамантови кристали. За най-голям се смята един рубинов кристал с маса 951 карата. При сапфира подобни кристали се откриват сравнително по-често - техен рекордьор е огромният по размери кристал, намерен в Шри Ланка, с маса около 19 кг, т.е. 95000 карата. От големи сапфирови кристали са изрязани скулптурните портрети на някои от президентите на САЩ - Е. Линкълн - 2302 карата, Дж. Уошингтън - 1997 карата, и Д. Айзенхауер - 2097 карата, предадени за съхранение в Американския музей по естествена история във Вашингтон. Уникален сапфир с прекрасен син цвят, маса 258,18 карата, диаметър 3,9-3,4 см и височина 2,2 см в средата на красива брилянтова брошка се пази в Диамантовия фонд на Русия и е един от седемте му исторически скъпоценни камъка.


<< Разгледайте всички Бижута от Корунд >>

Находища на Корунд: Камбоджа, Бирма, Шри Ланка, Тайланд, Индия, САЩ

Уикипедия:  Корунд

Статии свързани с Корунд:
Подходящите камъни по месеци  Подходящите камъни по месеци
Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)  Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)


Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали