Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Минерали и чакри

Прочети всички статии за кристали и минерали    


Минерали и чакри кристали
Освен чрез храната, човек приема енергия и от Космоса чрез определени вихрови центрове в своето тяло - чакри, които са свързани със жлезите, изливащи секрети директно в кръвта и управляващи процесите в тялото. В човешкото тяло съществуват множество второстепенни чакри, но седем са основните, които отговарят за равновесието в най-важните части на организма. Те са разположени вертикално по гръбначно-мозъчната ос, или гръбначният стълб свързва долната по-материална част на тялото ни с горната, която е по-извисена.

1. КОРЕННА ЧАКРА - МУЛАДХАРА - означава "сърцевина на корена". Намира се в основата на гръбначния стълб, между ануса и половите органи. Основните й функции са: физическо оцеляване, сила, утвърждаване на жизнената енергия, прочистване. Всички чувствени усещания зависят от тази чакра. Свързана е с елемента земя. Въздействието върху й се осъществява със черни и тъмновиолетови минерали. Черни минерали - морион, турмалин, хеметит, оникс, опал, опушен кварц, черен корал и други. Успокояват целият енергиен поток, намаляват болката и засилват съпротивителните сили.

2. САКРАЛНА ЧАКРА - СВАДХИЩАНА - означава "свещен център". Разположена е във слабините, върху петия лумбален прешлен и сакралната кост. Свързана е творчеството, възпроизводството и сексуалната енергия, която е в основата на всяка индивидуална изява. Тя е градивна сила, която се разпростира върху мисълта, чувствата, поведението; вдъхновява творческите изяви. Свързана е с елемента вода. Въздействат й минерали с червен цвят. Най-подходящи са: рубин, карнеол, родохрозит, червен яспис, червен кехлибар, огнен опал и други. Стабилизират кръвообращението и обмяната на веществата; осигуряват интелектуална енергия, терапията с тези минерали активира жлезите с вътрешна секреция.

3. ЧАКРА НА СЛЪНЧЕВИЯ СПЛИТ - МАНИПУРА - "скъпоценен град". Намира се между слънчевия сплит и пъпа, а органите които контролира са: далак, черен дроб, панкреас и стомах. Тази чакра е център на индивидуалното "Аз", наличната сила и воля. Символ на огъня - поражда стремежа към себеутвърждаване, самоопределение и индивидуална сила; свързана е с личното обаяние и водаческите способности; подготвяни за срещата с предизвикателствата на живота. Въздействат й минерали с жълт и оранжев цвят - цитрин, жълт топаз, златист ахат, кехлибар, жълт и златист авантюрин, яспис и др. Влияят пряко върху нервната система в благоприятен аспект; засилват имунната система.

4. ЧАКРА НА СЪРЦЕТО - АНАХАТА - означава "неударен". Разположена е в средата на гърдите, в сърдечната област и регулира сърцето и сърдечно-съдовата, както и белите дробове, тимусната жлеза, плеврата и диафрагмата. Това е чакрата на любовта, в синхрон е в хармонията, нежността и чувствата. Влияе се от минерали с розов и зелен цвят като: розов кварц, розов турмалин, розов жадеит, зелен яспис, хризокола, нефрит, изумруд, зелен авантюрин, малахит, мъхест ахат и др. Стимулират сърдечната деинист, освобождават напрежението, отпускат мускулите. Терапията със тях оказва влияние върху възстоновяването на клетките и балансира състоянието на организма.

5.ЧАКРА НА ГЪРЛОТО - ВИШУДХА - означава "чист". Разположена е в гърлото и регулира щитовидната жлеза, фаринкса, ларинкса, бронхите, гласните струни, гласа и говора. Свързва се с различните форми на комуникация, с личностната изява и с потока на информация. Когато тази чакра е добре развита, човек може да говори с необикновена сила и убедителност. Тази чакра е толкова могъща, че силата й може да действа като магия. Снабдява с енергия щитовидната жлеза; управлява ушите и гласните връзки; гладът и жаждата също зависят от нея. В духовен аспект се свързва с вярата. "Цветът на душата". Влияе се от светлосините минерали като:
аквамарин, целестин, син топаз, син турмалин, халцедон, син кварц и др. Терапията с тях нормализира кръвното налягане, намалява мускулното напрежение и успокоява дишането.

6.ЧАКРА НА ТРЕТОТО ОКО - АДЖНА - означава "власт, управление", известна е още и като "Окото на Мъдростта". Намира се в средата на челото и регулира епифизата, хипофизата, очите, ендокринните жлези и низшите центрове на мозъка, където се поражда интуицията. Тя е средище на висшия интелект и паранормалното зрение; център на интуицията. Осигурява въздействие върху епифизата, както и върху работата на всички жлези в тялото.С този център е свързана и централната нервна система. Влияе се от камъни с тъмносин и индиговосин цвят като: лазурит, аметист, син сапфир, син и виолетов флуорит, содалит, сапфир и др. Освобождават отрицателната енергия от човека и стимулират мисленето; съдействат за възстановяване на нервната система. Когато тази чакра получи достатъчно енергия в човека изчезват страховете, депресията, чувството за несигурност. Тя дава сили и на вдъхновението.

7. ЧАКРА НА КОРОНАТА - САХАСРАРА - означава "хилядолистна". Разположена е на върха на главата и регулира четирите дяла на мозъка, където се намират висшите мозъчни функции, разсъдъка, съзнанието и себевъзприятието. Коронната чакра поддържа общото равновесие на всички чакри и същевременно канализира вселенската енергия към организма. Изобразявана е като сфера - "символ на съвършенството". Цветът съответстващ на седмата чакра е белият или с други думи сливането на всички цветове. Най-благотворни са планински кристал, диамант, благороден опал, безцветен турмалин, безцветен берил и сапфир, калцит и селенит. Стимулират хора с висок умствен и духовен потенциал.Прочети всички статии за кристали и минерали