Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Подходящите камъни по месеци

Прочети всички статии за кристали и минерали    


Подходящите камъни по месеци кристали
Януари - Гранат - символизира лоялност

Никой няма да те обвини, че си лош приятел. Няма да предадеш най-добрите си другари, дори ако другите ги оставят, и винаги си готов да изслушаш приятел с проблем.

Стари митове
Едно време хората вярвали, че Гранатът може да ги предпази от отрови, наранявания и дори страшни сънища.

Каменни факти
Можеш да намериш гранати в потоци, където водата е отмила скалата и е оголила скъпоценните камъни. Преди да бъдат шлифовани, Гранатите изглеждат като камъчета. Срещат се в нюанси на червеното, черното и зеленото (най-редките). Някои са дори безцветни.


Февруари - Аметист - символизира искреност

Определено не си двуличен. Всичко, което казваш на своите близки и приятели, е истинно и честно.

Стари митове
Предполагало се, че Аметистът притежава добра сила. Хората вярвали, че им помага да останат будни и да мислят ясно, че ги пази от зли магии и че им носи победа в битка.

Каменни факти
Аметистът се открива в други, които отвън изглеждат като грозни скали. Когато ги разчупиш, вътре се откриват блестящи аметистови кристали, коиот варират от бледомораво до тъмновиолетово. Едно време само кралските особи можели да носят Аметисти.


Март - Аквамарин - символизира смелост

Никога не се плашиш от хулиганите, които заплашват теб, близките или приятелите ти. Определено не си страхливец.

Стари митове
Някога хората вярвали, че Аквамаринът може да предпази моряците и корабите им от нещастия в морето. Смятали също, че Аквамаринът лекува болести на стомаха, черния дроб, челюстите и гърлото. Освен това се предполагало, че камъкът действа като противоотрова.

Каменни факти
Аквамарините, които са форма на минерала берил, варират от синьозелено до тъмносиньо. Най-редки и ценни са естествените тъмносини аквамарини. Някои от тези кристали тежат над сто и десет килограма!


Април - Диамант - символизира неугасваща любов

Бързо се сдобряваш след караница с някой близък или приятел. Въобще не си злопаметен.

Стари митове
Хората свързвали блясъка на диамантите с романтика, загадки, власт, алчност и магия. Някога мнозина вярвали, че са направени от мълнии.

Каменни факти
Диамантите се образуват при огромно налягане дълбоко под земята. Тези скъпоценни камъни са кристална форма на въглерода. Диамантите са най-твърдото естествено срещащо се вещество на Земята.


Май - Изумруд - символизира чистата любов

Никой не се съмнява в твоята привързаност към любимите ти хора.

Стари митове
Някога хората вярвали, че изумрудът може да стопи окото на змия! Освен това си мислели, че очите ти си почиват, ако гледаш през изумруди. Други вярвания: изумрудите спирали кървенето, лекували треска, действали успокояващо и дори можели...да предсказват бъдещето!

Каменни факти
Понякога изумрудите се откриват в шисти - скали с много фина структура. Също като Аквамарините те са разновидност на минерала Берил. Цветът им варира от светло- до тъмнозелено.


Юни - Перла - символизира невинност

За теб няма нищо по-хубаво от това да се забавляваш като дете.

Стари митове
Смятало се, че перлите имаш вълшебни свойства. По закон само властните и богати хора можели да имат и носят гривни с Перли. Според легендата богатите римлянки си лягали с перлите, така че като се събудят, веднага да си спомнят колко са богати.

Каменни факти
Това е единственият рожден камък, който е създаден от живи същества - стриди и други миди. Ако в черупката на стридата попадне песъчинка, животното покрива дразнещата я частица с пластове лъскаво вещество, което тялото му произвежда в продължение на много години. В крайна сметка песъчинката остава затворена в перлата.


Юли - Рубин - символизира доволство

Доволен си от себе си и от живота, който водиш. Не смяташ, че трябва да променяш нещо.

Стари митове
Някои хора смятали, че в рубина се крие искрата на живота. Мнозина вярвали, че скъпоценните камъни светят с вътрешна светлина и че царете и боговете осветявали с тях домовете си. Затова и не можели да бъдат откраднати, тъй като блестели през дрехите на крадците. Смятало се, че рубинът дарява добро здраве, лекува кървене, пази от зли помисли и лош късмет.

Каменни факти
Рубините са червена форма на минерала корунд. Всички други цветове на корунда са сапфири. Големите и качествени Диаманти, изумруди и сапфири са редки, но най-редки от всички са рубините и пръстените с Рубин са много изящни и красиви.


Август - Перидот - символизира щастие

Ти си щастлив! Никога не ставаш накриво от леглото. Определено не си "киселяк".

Стари митове
Някога смятали, че Перидотите светят в мрака. Хората чувствали, че Перидотът премахва тревогите, помага им да говорят по-добре и укрепва връзките им. Всеки, който носел перидот, бил предпазен от зли заклинания.

Каменни факти
Перидотът е скъпоценната кристална форма на камъка оливин. Той е единственият скъпоценен камък, който е открит в метеорити.


Септември - Сапфир - символизира ясна мисъл

Внимавай! Когато знаеш какво искаш, нищо не може да те спре. Целенасочен си и се стремиш да осъществиш мечтите си.

Стари митове
Едно време хората вярвали, че Земята се намира във вътрешността на огромен син сапфир, който придава цвят на небето. Сапфирите пазели пътешествениците и носели мир и мъдрост.

Каменни факти
Някои сапфири са бледи, а други са яркосини. Освен това могат да бъдат оранжеви, зелени, жълти и розови.


Октомври - Опал - символизира надежда

Винаги гледаш оптимистично на света и смяташ, че всяко зло е за добро. Никога не си бил песимист.

Стари митове
Според легендата Опалът можел да те направи непобедим. Вярвали също, че Опалът носи красота, успех и щастие, както и че имал лечебни свойства срещу проблеми със сърцето и бъбреците. Хората смятали, че Опалът може да опази човек от мълния.

Каменни факти
Опалите се образуват в продължение на милиони години на места, където гореща, богата на минерали кал - съдържаща силициев диоксид - се просмуква в пукнатини в скалата. Малките частици силициев диоксид се натрупват и се втвърдяват в опали. Многоцветното блещукане на Опала се дължи на отразяващата се светлина.


Ноември - Топаз - символизира вярност

Отдаден си на хората, които обичаш. Близки и приятели винаги могат да разчитат на теб.

Стари митове
Древните египтяни смятали, че златистият блясък на Топаза идва от слънчевия бог Ра и че камъкът е могъщ талисман срещу беди. Според други легенди топазът прояснявал мислите на хората, увеличавал силата им и ги предупреждавал за отровни храни и напитки. Смятало се, че лекува безсъние и астма и че спира кървенето.

Каменни факти
Топазите биват най-различни цветове. Много са златисти; има и розови, зелени и безцветни.


Декември - Тюркоаз - символизира успех

Всичко, което ти хрумне, се осъществява, включително планове как да изкараш пари. Не знаеш какво означава провал.

Стари митове
Някои хора смятали, че Тюркоазът притежава любовна магия. Ако мъж дари на жена Тюркоазено украшение, значи й се врича в любов. Много индианци вярвали, че Тюркоазът може да донесе животворен дъжд и точна ръка по време на лов. Дори и днес в някои традиционни американски култури Тюркоазът символизира небето, а зеленото е символ на земята.

Каменни факти
Тюркоазът се образува, когато богата на минерали вода се просмуква в кухини в скалите. С течение на времето остават само минералите - под формата на тюркоаз. Той съдържа мед, която му придава синкавите и зеленикавите нюанси.
Прочети всички статии за кристали и минерали