Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Народни поверия за пръстена - малкото бижу и на кой пръст да го носим

Прочети всички статии за кристали и минерали    


Народни поверия за пръстена - малкото бижу и  на кой пръст да го носим минерали
Разбирането на човешката природа е едно от най-трудните и вълнуващи занимания. Освен че сме много различни, личността ни е и сложно съставена от много компоненти. Вижте какво пръстените ни - и по-скоро начина, по който ги носим - говорят за личността ни, за социалното ни положение и още любопитни неща.

Ако носите пръстен на кутрето
То е известно като пръст на връзките и отнощенията. Хората, които обичат да го украсяват с бижута, са любвеобилни, грижовни, открити и щедри. Обикновено те са емоционални, екстровертни и лесно изразяват чувствата си, макар че понякога ги смятат за егоистични и прекалено витаещи из облаците идеалисти.

Ако носите пръстен на безименния си пръст
Този пръст се свързва с творческото мислене. Смята се, че тези, които обичайно слагат накити на този пръст, са с много живо въображение. Те имат силно изострена сетивност за всичко красиво, нуждаят се от хармония и оценяват непреходната хубост в живота. Носещите пръстен със скъпоценни камъни на безименния пръст копнеят за романтика, страст и радост.

Ако носите пръстен на средния си пръст
Тези, които предпочитат да окичат най-дългия пръст на ръката си, трябва да знаят, че той се асоциира с егото им. Смята се, че който има бижу на средния пръст, е леко себичен. Такива хора са независими, уверени, решителни и знаещи какво точно искат. Трудно понасят чужди наставления и команди и често са в конфликт със самите себе си.

Ако носите пръстен на показалеца си
Най-често хора с власт и авторитет носят пръстен на показалеца си. Тези хора обичат да са със силни позиции, да командват и контролират, както и нещата винаги да се случват според техните разбирания и идеи. Нерядко хората, които носят бижу на показалеца си, са с висок социален или политически статус.

Ако носите много пръстени на всички пръсти
Това обилно накичване с бижута по пръстите говори, че имате алтернативен поглед върху живота. Нестандартността ви е от една страна примамлива и впечатляваща, но от друга говори за липса на здраво самочувствие.

Освен като добавка към тоалета или признак на характер, пръстените имат и значима социална символика (особено пръстените с Диамант). Те са част от един неписан протокол, който се базира на истории, традиции и личен вкус. Не е лошо да знаете какво малкото бижу разкрива за личния ви живот и положение в обществото. От брачния до професионалния ви статус -
за някои от пръстите има строги разписания какво значат, а други не са така натоварени със специфични послания. Но да започнем: един по един от лявата към дясната ръка...

Ляво кутре
От инкрустиран с печати пръстен до халка - пръстенът на малкото пръстче на лявата ръка може да значи много различни неща:
Семейно положение: в миналото носенето на два пръстена на лявото кутре от мъж било знак, че е женен. Пръстенът към китката бил сватбеният, а след него се нанизвал и такъв със семейния печат. Тази традиция е съществувала най-вече през XIX-XX век;
Връзка с мафията: пръстените на кутрето, на която и да е ръка, се свързват с близки отношения с представители на подземния свят. Тази традиция е използвана и в сюжета на американския драматичен сериал "Семейство Сопрано" и др.;
Фамилия: във Великобритания, а и в други западноевропейски страни, мъжете слагат пръстена със семейния им печат на кутрето. Това бижу демонстрира социалния им статус и принадлежността им към съответна фамилия.

Ляв безименен пръст
В много общества този пръст е резервиран за годежни и брачни пръстени. Ето какво всъщност символизира носенето на бижу на този пръст:
Семейно положение: в повечето западноевропейски страни омъжените хора носят халка на левия си безименен пръст. Смята се, че традицията е много стара и тръгва от древноримско вярване, че има една вена, която тече директно от този пръст до сърцето;
Годеж: пръстенът на левия безименен пръст може да означава и че притежателят му е сгоден. След сватбата булката може да реши дали да продължи да носи годежното си бижу заедно с халката на същия пръст, или пък да го сложи на някой от другите пръсти;
Романтично обещание: левият безименен пръст е резервиран и за сериозните романтични обещания, които сте дали на любим човек;
Целомъдрие: млади хора могат да изберат да сложат на този пръст и бижу с особено послание: че са непорочни и целомъдрени.

Ляв среден пръст
Не е задължително накитът на този пръст да означава нещо, но тъй като това е най-големият и централен за дланта пръст, украсяването му се приема като символ на власт и отговорност. Този пръст може да се използва с добър ефект, когато искате да носите пръстен, без той да се свързва със семейното ви положение.

Ляв показалец
Поставеният на него пръстен не носи някакво общоприето значение или послание, но пък е добра локация за пръстен, който искате да бъде видян от мнозина.

Ляв палец
Пръстенът поставен върху него, не е показателен за семейното или професионалното ви положение, но пък определено е заявка за модните ви възгледи. За този пръст най-удобни са по-компактните бижута, които не затрудняват движенията ви. Всички тези неща са валидни и за накитите на десния палец - така че от вас зависи коя ръка ще предпочетете, а може би ще искате да украсите и двата палеца?

Десен показалец
При някои култури именно на този пръст се поставя венчален накит. Например в традиционните еврейски бракосъчетания халката се поставя именно на десния показалец. Някои от булките, след самата сватба, преместват халката си от десния показалец на левия безименен пръст, а някои не променят сакралното й място.

Десен среден пръст
Поставянето на пръстен тук няма обредна или друга знакова специфика, но пък определено това е много подходящ пръст, на който да носите символ, който за вас е важен.

Десен безименен пръст
Въпреки че най-популярно е да се поставя венчалната халка на левия безименен пръст, има страни, в които традицията повелява тя да е на дясната ръка. Именно на десния безименен пръст в държави като Германия, Русия, Индия и др. (включително и България) е обичайно женените хора да поставят бижуто, символизиращо семейното им положение.

Дясно кутре
Като добавка към символите, свързани с пръстените, поставяни на лявото кутре, накитът на дясното малко пръстче може да говори и за кариерното ви развитие. При някои професии, в частност свързаните с екология и инженерство - пръстенът на дясното кутре подсказва за завършена образователна степен по специалността. Обикновено това са семпли пръстени от желязо, неръждаема стомана или сребро, без допълнителни украси.
Прочети всички статии за кристали и минерали