Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Прабългарският Календар - най-древен и най-точен в света!

Прочети всички статии за кристали и минерали    


Прабългарският Календар - най-древен и най-точен в света! минерали
Счита се, че ПРАБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР е засега най-стария и най-близкия до установеното от съвременната наука астрономическо време. По отношение на ЗОДИАКА, единствената разлика с Китайския е в един знак, като самият знак присъства и в двата календара, просто е сменен календарно – Българската Маймуна е Китайската Овца (или Овен, а някъде и Коза), а Българският Овен е китайската Маймуна.

Прабългарският календар е слънчев. Годината е започвала с най-късия ден (зимното слънцестоене, около 21 декември, но най-често на Игнажден, наречен още Еднажден, на 20 декември). Този ден – Игнажден, Еднажден - не участвал в никой месец, не е включен и в никоя седмица. Той е бил самостоятелна календарна единица – нулев ден, Ени-Алем. Сега се нарича Енин Ден или Eднажден. Останалите 364 дни от обикновената (невисокосна) година се разпределяли в четири еднакви тримесечия (сезона) по 91 дни или 13 седмици. Това е позволявало годината, както и всеки сезон, да започват винаги в неделя – първият ден от прабългарската седмица.

Първият месец от всеки отделен сезон има 31 дни, останалите два месеца от сезона – по 30 дни. Всяка четвърта година е високосна – от 366 дни. Тя се различава от обикновената, единствено по това, че след шестия месец съдържа втори нулев ден, наречен Ени-Джитем. Годините са групирани в дванадесетгодишни и шестдесетгодишни цикли.

зодиакален календарДревнобългарската календарна система се състои от 2 инструмента – оригинален годишен календар и 12-годишен циклов календар, които фиксират абстрактно върху черупка на костенурка движението на съзвездия, оприличени на животни от бита. Всяка година в дванадесетгодишния цикъл, който е свързан с периода на обикаляне на Юпитер около Слънцето (11,86 години), носи името на някакво животно. Часовете, месеците и зодиакалните цикли също така носят имената на тези животни.

Учени от ЮНЕСКО обявяват Прабългарския Календар за най-древния и най-точния в света. Те изчисляват, че когато е бил създаден, Слънцето е било в съзведието Сомор (Мишка) според календара.

Наименования на месеците

Всеки месец носи името на онова животно, което ангажира дейността, грижата и вниманието на традиционния българин:
СВИНЯ – да се погрижиш за здрава храна през зимата;
МИШКА – да се браниш от този най-опасен за древния човек домашен враг;
ВОЛ – започва пролетната работа;
БАРС – в полето слизат гладни зверове, нападат деца и пеленачета в люлки, сред тях особено опасен е барсът – голямата дива котка;
ЗАЕК — зимното месо ти се е свършило, гониш заека, макар по това време да е още пустал;
ЗМЕЙ – в шестия месец в географския пояс, в който са живели и живеят българите, природата се „бунтува“ — суши, наводнения, вихрушки, градушки, земетресения; змеят, фантастичното животно, олицетворява природните ‘стихии;
ЗМИЯ – жъне се, по стърнищата има змии, трябва да се внимава;
КОН – превозва снопите и вършее;
МАЙМУНА – зърното е прибрано, трябва да се веселиш, маймуната олицетворява веселбата;
КОЧ – сортировка и заплождане на стадата;
ПЕТЕЛ – идва зима, трябва да се погрижиш за вай-беззащитнита живина на дома;
КУЧЕ – зимата бушува, кучето брани дома, кошарите, оборите.

Според древния български календар официалните празници се падат в нечетните, мъжките, соларните месеци и в деня, който по число повтаря числото на самия месец:
I – винаги неделя: принасяне на зимната жертва – свиня:
III – винаги неделя: преглед на зимното изхранване на коня, Кушиите;
V – винаги неделя: принасяне на пролетната жертва – агне;
VII – винаги събота: принасяне на лятната жертва – пиле.
И така нататък.

Празниците са ориентирани към начина на храненето


С помощта на календара - държава и народ поддържат еднакъв ритъм у цялото население, при това в строго хигиенична форма – не бива да ядеш на жътва свинско, защото ще заспиваш, трябва ти силна, но лека месна храна;във втората половина на годината, в най-усилното време, съботата удвоява празнуването – човек да почине, да събере сили. Празникът на Кушиите говори за особена грижа за основното работно и бойно средство на българина – коня. Това доказва, че Българския календар не само най-точен и най-древен, а че съобразен с правилния начин на живот, здравословно хранене и обичаи. Това го прави уникален и отличен от Юнеско! Съществуват много сувенири, украшения и дори бижута имитиращи календара или други находки от прабългарите, които се оказват с много богата култура и знания.

Семейството и календарът


Шест специални календарни празника са посветени на жената. Те се падат в четните, женските, лунарните месеци и по число също повтарят числото на месеца, падат се винаги в делничен ден, с което жената има 6 почивни дни повече от мъжа – общокултурен и социален момент, неизвестен в древността на други народи.
II – винаги четвъртък: почит към жената-бабувачка, Бабин ден;
IV – винаги сряда: почит към бременната, родилката и кърмачката, Благовец;
VI – винаги сряда: почит към майчиния дом на съпругата (на този ден жената отива при майка си и сестрите си);
VIII – винаги сряда: освещаване на хамбарите за първото зърно, Водосвет;
X – винаги вторник: есенно запасяване на дома с месо, коли се даначе (теле); войните започват обикновено есен, мъжът може да иде във войската, домът трябва да има месо;
XII – винаги вторник: подготовка за зимната работа на жената; мъжът отива на хайка за риба и дивеч, за да се разнообрази постната вече храна, да се снабди домът с кожи за дрехи и постилки.

Високосният ден


Годината не е точно 365 дни, а малко повече. Годишното „повече“ древните българи са измерили по взаимодвижението Земя – Юпитер: в „пакет“’ от 12 земни години дните се оказват 12 по 365 плюс 3. На всеки 4 години се оставя по един ден повече. Така ще е и следващата година. Високосният ден също е нулев – в деня на лятното слънцестояние – най-дългия ден, Летен Ени, Еньовден.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЗОДИАКАЛНИТЕ ЗНАЦИ:


по години на 12 годишните цикли :

СВИНЯ
(Док, Докс, Глиган, Прасе)
Години по Грегорианския (официалния) календар: 1911, 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019, 2031 и т.н
Глиганът си придава вид на беззащитен и кротък, но той просто е много добронамерен. Има славнително малко приятели, но обикновено те са за цял живот. Никога не опонира и не се противопоставя, особено ако обича истински. Той е изключително трудолюбив и добросъвестен и може да се справи с всякаква работа. Добре се реализира в изкуството, в занаятите, в приложните науки и иззкуства. Постига целите си с упоритост и дори инат. Искрен и ного умен, но не и хитър. Идеалният компаньон. Дълго обмисля нещата, преди да вземе решение, което понякога може да се окаже, че е закъсняло и неприложимо.

МИШКА
(Сомор, Шъши)
Години по официалния календар: 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008 г., 2020, 2032 г
Мишката е външно весела и приветлива, но в душата си крие вродена недоверчивост към всичко и всеки. Обича парите и охолството. Притежава много богато въображение и е идеалният съветник и приятел. В любовта е нежна и доста сантиментална, дори когато не среща взаимност. Подчертано мързелива е, но захване ли се с нещо, винаги го довършва докрай. Мишката е чаровна и обаятелна. Създадена е до голяма степен за умствена работа. Старините й са спокойни и обезпечени с достатъчно средства.

БИК
( Куврат, Шегор, Буза, Бусман, Вол )
Официални години: 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009, 2021 г.
Волът е търпелив, сдържан и уравновесен. Тайната на успеха му се състои в умението му да поражда доверие. Обича да е сам. Рядко се нервира, но гневът му може да е поразяващ и помитащ. Трудно понася загубите. Властноста и работоспособността го правят отличен лидер. Може да се справи добре както с физическия, така и с интелектуалния труд. Може да бъде нежен и предан, но рядко е романтичен. Ако успее да създаде стабилно семейство, старините му ще бъдат спокойни.

БАРС
( Тигър, Паръс, Баръс )
Официални години: 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022 г.
Тигърът често е избухлив и непокорен. Добър водач е, но не винаги успява да получи доверието, което заслужава. Тигърът е безразсъден, умее да рискува много и владее крайностите, затова ако съумее да се замисля преди действията си, може да постигне доста повече. Не се интересува от пари, но умее да натрупва богатство. Първата фаза от живота на тигъра е спокойна, втората е по-страстна и бурна, а третата – спокойни старини.

ЗАЕК
( Дванш )
Официални години: 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023 г.
Заекът е подчертано талантлив, скрито честолюбив, изтънчен и приятен събеседник. Знае си цената и никога не се предава. По природа той често е светски човек и обича да демонстрира познания и култура. По-скоро е сантиментален, отколкото чувствителен. Меланхоличен е по очарователен начин и тази меланхоличност не му пречи. Предпазлив е, затова буди доверие у хората. По отношение на парите е голям късметлия. Предпочита приятелите пред близките си.

ЗМЕЙ
( Драгун, Вер, Драгун, Кала, Слав )
Официални години: 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024 г.
Змеят е много активен, енергичен и широко скроен. Винаги се стреми към съвършенство и това го прави много взискателен и към себе си, и към другите. Разностранно развиталичност, със силна воля и затова се справя с успех във всяка професия. Получава много любов през целия си живот, но той рядко я показва. Змеят е символ на късмета, космическата сила и напредъка. Носи със себе си добродетел и хармония.

ЗМИЯ
( Делян, Дилом, Аттила )
Официални години: 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025 г.
Змията е силно интуитивна и много мъдра, говори малко и мисли много. Има много развито и проявено шесто чувство. Бързо взима решения. Стига да пожелае, може да свърши всякаква работа. Ако попадне на подходящ партньор – животът ѝ ще е хармоничен, иначе е склонна към чести и множество извънбрачни връзки. Винаги се стреми да ограничи по някакъв начин партньора си, но и му се отдава напълно. Чувства се добре само на топло.

КОН
( Таг, Тек, Тих, Алаша )
Официални години: 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014, 2026 г.
Конят винаги е много представителен и с впечатляваща и запомняща се осанка.Обича всичко, което е свързано с публичността или показността. Умее да ръководи и управлява. Добре се справя с всякаква работа, но е по-скара сръчен, отколкото чисто интелигентен. Неувереността и страховете си компенсира със самоуверено поведение. Недостатък на Коня е, че е избухлив и прекалено горд, светът трябва да се върти около него. Също така, обожава да го хвалят. Любовната му страст е огромна и може да доведе до неприятни грешки. Единственото му спасение е да си служи с разум. Огнен кон се ражда на всеки 60 години. При него всички черти са крайни.

МАЙМУНА
( Песин, Писин )
Официални години: 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015, 2027 г.
Маймуната е с най-усложнения и объркан характер от всички животни. Тя често е душата на компанията. Има склонност да се счита се за нещо повече пред останалите (и често е права в това си усещане). Интелектуална и често много образована. Има вродени дипломация и хитрост, които винаги ѝ помагат да се измъква и от най-трудните ситуации. Не страда от скрупули. Проявява кариеризъм, но с основание. Може да се реализира навсякъде и във всичко. В любовта маймуната не е щастлива. Вроденото й чувство за хумор я спасява от депресии.

ОВЕН
( Север, Суръх, Расате, Коч )
Официални години: 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016, 2028 г.
Овенът винаги е елегантен и много артистичен, но се чувства несигурен, затова често не е доволен от съдбата си и е доста капризен. Не обича да взима решения и да носи отговорност. Движи се по течението и трябва да бъде ръководен, за да може да се справя. Обича спокойния живот. Интуицията му е много силна и му показва къде са ползите, плюсовете или минусите, а също му помага да си избере правилния водач.

ПЕТЕЛ
( Тох, Тах )
Официални години: 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017, 2029 г.
Петелът обожава ласкателствата и често се приема твърде на сериозно. Открит и откровен е, винаги казва това, което мисли. Вярва само на себе си и трудно се доверява. Обещава повече, отколкото може да направи, затова и лесно се разочароват от него. Може да печели пари от всичко, за което се захване. С много усилия може да задържи обекта на чувствата си. Възходите и паденията са непрекъснати във всички периоди от живота на Петела.

КУЧЕ
( Етх )
Официални години: 1910, 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018, 2030 г.
Кучето е подчертано сдържано и показва чувства, само когато наистина се налага. Винаги знае какво иска и е много упорито. Много критикува, както себе си, така и другите. Притежава множество благородни черти и може винаги да се разчита на него. Отлично пази всякакви тайни и е много скромно. Има изострено чувство за справедливост и лидерски способности. В любовта е честно и много разумно, но има проблеми заради своята нервност. Родените през деня са по-спокойни от родените през нощта.

Източник: TretoOkoПрочети всички статии за кристали и минерали