Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Гривните с перли

Прочети всички статии за кристали и минерали    


Гривните с перли кристали
Гривните с перли са чувствени, елегантни и женствени. Те просто привличат нежната част от човечеството - жените, разбира се. Именно перлите увеличават ефекта не жествеността и нежността на дамите. Неслучайно индийските митове представят перлите като лунни рози. Твърди се също, че перлите първоначално били капки вода по тялото на Афродита, когато излизала от морските вълни. Всичко това звучи много поетично, но разбира се, истината е друга.

Знаем много са произхода на перлите. Те са известни от древността. Произхода им е органичен. Те са продукт на така наречените бисерни миди. Когато в техните черупки влезе чуждо тяло, те го приемат, но резултатът от защитната им реакция е раждането на перла. Ето защо и бижуто с перли сякаш е живо. Типичен пример за жива гривна, подобно на гривните от естествени камъни.

Благородството на перлите е свързано и с мястото, където те "растат". Нуждаят се от чиста прозрачна вода, без температурни колебания. В спокойна среда са нужни няколко месеца или дори години, докато се създадат. Съществуват бели, сребристи, нежно жълти, кафеникави, виолетови, златисти, а също така и легендарните черни перли. От 1994 г. се отглеждат и червеникави речни перли. Цвета им зависи най-вече от средата и от дразнителя, който попада в мидата.

По начина на добиване има два вида перли: истински и култивирани. Истинските са много популярни в древните времена. Перлите се използват като украшения - перлени бижута още, откакто човекът ги е видял. Предците ни се разкрасявали с тях още преди египетската владетелка Клеопатра, която обичала да кичи косата си с перлени нанизи. Тогава ставало дума за истински перли. Те били естествени морски перли, намирани главо в Персийския залив, в Червено море и по крайбрежието на Австралия.

Най-старото писмено свидетелство се отнася за речните перли. Идва от Китай и от преди 2000г. преди Христа. Само че времето, качеството и хората започнали да мислят какво да направят, за да добиват повече. От 21 век в Китай и 17 век в Европа перлите се култивират изкуствено - тоест отглеждат се под наблюдението на човека.

Днес, в наши дни, почти всички бижута се правят от култивирани перли, а фирмите за бижута не предлагат истински поради високите цени. В наше време да намериш истинска перла е рядкост. Новината за нея ще обиколи света, а цената й ще бъде невероятно висока. Ето защо истинските перли са били и винаги ще бъдат за най-богатите, докато култивираните са достъпни за всеки.Прочети всички статии за кристали и минерали