Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Златото и някои добри инвестиции

Прочети всички статии за кристали и минерали    


Златото и някои добри инвестиции минерали
От хиляда години златото и бижутата от благородния метал ни очароват със своя прелъстителен блясък. Освен това то притежава уникални физически качества: не ръждясва, не корозира, не се разтваря във киселини и се топи при 1063 градуса по Целзий. То е много ковък и гъвкав метал. И още нещо: по време на криза златото се е доказало преди всичко друго и продължава да бъде и до ден днешен най-твърдата валута в света, а гривните и пръстените от злато и Диаманти са най-скъпи. В тези трудни и смутни времена, жълтият метал е една все по-сигурна инвестиция. То винаги е било на голяма почит. След последните трусове на междубанковия пазар в България много хора в желанието си да опазят спестяванията си от хиперинфлацията се насочиха към бижутерските магазини или директно в инвестиция в злато. От началото на годината любителите на златото в Германия вече не трябва да пътуват до Люксембург, за да си го купят, без да плащет данък добавена стойност. Финансовият министър на Германия отмени действието му от новата годна върху златните кюлчета и монети като средство за разплащене. Основната причина за това е, че от 1 януари в рамките на Европейската общност вече не се извършват митнически проверки на пътуващите с частни коли. Както и да е, напоследък златото загуби доста от своя блясък. Инвеститорите, които са придобили през 1980 г. 1 трой унция злато (31, 1035 г) за 835 щ. дол., сега ще получат за нея само 350 щ. дол. Но въпреки безславното минало на цената на златото човек трябва да вложи една малка част от своето състояние в този метал. Колко щастливи били например руснаците, ако вместо с книжните рубли разполагаха със златни червонци. Макар и да живеят в блестящ и сигурен свят, западноевропейците обичат да инвестират в златото като предпазно средство срещу обезценяването на парите и финансовите катастрофи. А ето и някои възможности за инвестиране с помощта на злато :


СЕРТИФИКАТ ЗА ЗЛАТО

Сертификатът за злато представлява обещание за доставка на определено количество злато. В мирно време сертификатът не представлява никакъв проблем, но ако човек придобие злато по време на криза, тогава би могло проблемът със сертификатът да остане нерешен. Инвеститорът в сертификат за злато трябва да се уведомява постоянно за следните неща: разходите, таксите за депониране, възможностите за прехвърляне на собствеността и последствията от неправилна употреба или кражба.


ФЮЧЪРСНИ ОПЕРАЦИИ СЪС ЗЛАТО

Тези сделки са по-скоро за профеионалисти. Банките и брокерите са тези, които обсъждат възможностите и формалностите за подобни операции. Само че трябва да имате предвид, че в Германия например за да можеш да се включиш в такава сделка, трябва да се разполагаш с поне 5 кг злато!


АКЦИИ ОТ ЗЛАТНИ МИНИ

Стойността на една такава акция зависи не само от размера на производствените разходи на мината и количеството на нейното управление. Който се интересува от този вид акции, трябва да следи движението на курса им през изминалите няколко години. Внимавайте обаче! Благоприятното развитие на курса през тези няколко изминали години не е гаранция за бъдещето, но все пак ще се предпазите от акции, чийто курс пада. Въобще не се захващайте с така наречените "пени стокс"! Често пъти тези акции, които струват 1 пени, могат да ви пратят за зелен хайвер. Например в далечна Канада ги предлагат предимно на лековерни. В Германия този вид акции често са телефонни оферти. Ако се стигне до предявяване на иск от разгневени собственици на подобни "акции", фирмите представители бързо се закриват.


ЗЛАТНИ КЮЛЧЕТА

Продават се в количества от 1 г до 12,5 кг. Кюлчетата, които тежат над 250 г, се изливат в специални форми, а по-малките, под 100 г, често пъти представляват валцована плочка. Когато използвате кюлчетата като защитно средство срещу финансова криза, не бива да се ограничавате само до един размер. Доказано е практически, че асортиментът в теглото между 10 и 250 г е най-удобен. Килограмовите кюлчета са по-евтини, но често пъти се правят фалшификации и кюлчетата се изливат от по-евтин метал, които след това се позлатява най-отгоре. Поради тази причина златните кюлчета трябва да се купуват само от сигурно място.Прочети всички статии за кристали и минерали