Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Кои са най-мощните талисмани?

Прочети всички статии за кристали и минерали    


Кои са най-мощните талисмани? кристали
Скъпоценните и полускъпоценните камъни са сред най-разпространените талисмани. Има различни вярвания как да изберете вашия - например според зодията или според кръвната група, но най-важното е да откриете своя "покровител". Продавачите на скъпоценни и полускъпоценни камъни за щастие например съветват да сложите ръка над стоката им и да я местите, докато усетите затопляне или леко убождане като от слаб ток - камъкът под ръката ви е вашият чудодеен талисман. Знаейки вече вашият камък, от него можете да си направите различни гривни, ключодържатели и др.
За кръвната група пък е определящ цветът - ако вашата е нулева, изберете червен или оранжев камък, за А - зелен или син, В - виолетов, АВ - син, зелен, виолетов.

Вярата в магическата сила на амулетите е помагала на праотците ни още от Древността, разчитаме на талисманите и във века на свръхмодерните технологии. Но знаем ли кои действат най-мощно? Ето някои поверия.

Първото условие е предметът или знакът , който сме избрали да ни защитава с магическата си сила, да ни е подарен, а не купен от нас. Според вярванията най-силни талисмани са старите вещи, защото са заредени с енергията от миналите поколения наши любими хора. Друго правило, за да има максимален ефект, амулетът да се носи близо до тялото - например зашит отвътре на дрехата ни или на верижка, допрян до кожата ни или амулет за любов с диамант под формата на пръстен. Поверието гласи, че талисманът не бива да се вижда от чужди очи или да се пипа от чужди ръце, за да не бъде обезсилен или да придобие негативно влияние и да ни носи нещастие.
Фигурките на животни са сред най-разпространените талисмани. Слонче с вдигнат хобот носи пари и късмет на притежателя си, жабата е за щастие в любовта, печалба и спокойствие в дома, бръмбарът скарабей е символ на вечността и възкресението, паякът привлича капитали, калинката показва пътя на любовта, костенурката осигурява дълголетие, а совата дарява мъдрост.
Геометричните фигури също са сред мощните знаци. Например триъгълник или ромб с изписана в него думата "абракадабра" пази от болести и нещастия. Вярва се, че ако се нарисува този знак на листче хартия и се носи на врата, а на деветия ден на разсъмване амулетът се хвърли в река, която тече на изток, болният ще намери изцеление. Два триъгълника един върху друг, като горният е обърнат на 180 градуса, пък образуват звездата на Давид - шестоъгълник с магическа сила, познат талисман от векове.
Кръстът е не само религиозен, но и предпазващ знак. Пречупеният кръст има доста дълга и интересна история. Свастиката, наричана още слънчево колело, символизира движението на Слънцето около планетата ни и носи благоденствие и вечност като талисман. През 1919 година пречупеният кръст става символ на нацистката партия в Германия и оттогава светът е раздвоен относно вярването дали свастиката носи на хората добро, или по-скоро зло.
За подковата обаче няма две мнения - тя е символ на късмета и щастието: който я закачи на портата си, ще живее в защитен дом.
Друг всепризнат талисман за щастие е четирилистната детелина - който си намери, трябва да я изсуши между два листа хартия и да я носи винаги със себе си.
Сред растенията талисмани е и чесънът - глава от този зеленчук се слага в памучна торбичка и се връзва на врата за здраве, а покаже ли се на дявола, той веднага ще избяга, твърдят старите хора.

Различните народи вярват в определени амулети - за египтяните окото на Хор пази от лоши очи, болести и смърт, за китайците лястовичката предпазва от нещастия, за турците синьото око (назар) защитава от зли очи, за хората от Близкия изток ръката на Фатима спира злото.
Може би обаче най-мощният талисман за всеки, независимо къде по света се намира, е този, подарен му от любим човек - пък бил той гривна от естествени камъни, обикновено речно камъче или морска мидичка, съхранила силната вяра в щастливия ви съвместен живот.

Знаете ли че...
Днес, в XXI век, всеки четвърти европеец вярва в магическите малки вещи, които носим навсякъде със себе си или кътаме вкъщи, за да ни предпазват от зли сили и да ни носят късмет, любов, пари.
Прочети всички статии за кристали и минерали