Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Най-известните диаманти

Прочети всички статии за кристали и минерали    


Най-известните диаманти кристали
Днес ще ви представим най-известните скъпоценни камъни на света и историите свързани с тях. Повечето от историите изглеждат невероятни и изпълнени с приключения, но са истински, преживяни и описани. От бутик за гривни Ален Мак събираме и описваме всички подобни истории, защото описаното по-долу за пореден показва, че бижутата от полускъпоценни камъни носят много повече положителни емоции, за разлика тези със скъпоценни камъни.

Кохинор - това е кървавият диамант от 105 карата, който се ползва с лошо име. Той се намира в лондонския Тауър и краси короната, с която през 1937 година е коронована Кралицата-майка. Родината на Диаманта е Индия, а камъкът е сменил много собственици - султани, войници, господари, около него са водени битки, а в пророчеството от индийските книги от началото на 14 век се казва, че този, който притежава камъка, ще владее света, но и ще опознае цялото негово нещастие. В пророчеството пише още, че камъкът може да се носи безопасно от Бог или жена с което пагубното му влияние срещу мъжете е решено, тъй като от времето на кралица Виктория този известен Диамант е притежание на британското кралско семейство и се носи изключително от жените в фамилията.

Тейлър Бартън - този Диамант придобива световната си слава едва когато актьорът Ричард Бартън го купува на съпругата си Елизабет Трейлър, за да изкупи вината си затова, че една вечер казал как тя има грозни, големи, мъжки ръце. В това време най-големият и най-скъпият Диамант, който можел да се купи, е изваян от ръцете на на световноизвестният ювелир Хари Уинстън, принадлежал е на КАРТИЕ и е носел нейното име. След като е купил камъка, при който при продажбата на предишния си собственик , чиято цена е надхвърлила милион долара, Ричард Бертън го преименувал в Трейлър-Бартън, за да стане идеалният Диамант за любовен подарък. Тъй като мотивът за купуването не бил свързан с любов, Елизабет след развода с Бартън съобщава, че ще продаде камъка и част от парите ще даде за благотворителност.

The Hope (Надежда) - Въпреки, че съдейки по името на този скъпоценен камък The Hope (надежда), не би могло да се заключи, че той носи нещастие, разпространено е схващането, че той е прокълнат. Без оглед на поредицата от нещастия, които са претърпели собствениците му, Евелин Меклин, една от последните, които са го притежавали, настоява въпреки проклятието, което се свързва с него, да купи точно този Диамант. Госпожа Мекли твърди, че скъпоценните камъни, които носят нещастие на другите, са причина за щастие при нея, като за пример тя дава амулет за любов от Диамант или Сапфир. Оказва се, че след като е успяла да се сдобие с този скъпоценен камък, който се ползва с недобър слух, синът й загива в катастрофа, а дъщеря й се самоубива. На всичкото отгоре Евелин става зависима от морфин и се развежда със съпруга си, който наскоро след това полудява и умира. В синхрон с вярването, че единствения начин да се отърве от влиянието на предмета, който носи нещастие, ползващият се с недобра репутация Хоуп завършва през 1959 гоина в института Смитсониън, където е предаден като дарение от ювелира Хар Уинстън, и то с обикновена пощанска пратка.

La Peregrina (Скитник) е перла под формата на сълза, който, след като се предава от ръка на ръка сред испанските, френските и английските крале и кралици (един от му е била Кървъвата Мери, перлата се вижда на един от нейните портрети), завършва, украсявайки деколтето на филмовата дива Елизабет Трейлър. Лиз получава La Peregrina естествено от Ричард Бартън, който, за да се домогне до перлата на своята любима, на търга предлага повече пари от един принц. Трейлър впоследствие губи този Диамант в един хотел на Лас Вегас и го намира след кратко време в устата на кучето си.

Звездата на Индия е най-големият сапфир в света. Тои е стар почти колкото света, тежи 563 карата и е с големината на топка за голф. Интересно е, че този скъпоценен камък е откраднат в Нощта на вещиците и няколко дни по-късно е открит в шкавче на автогарата в Маями.

Калинан - когато е открит в Южна Америка, Калинан със своите 3106,75 карата е най-големият Диамант, откриван някога. Изсечен е на повече от 100 малки парченца, от които най-големите 9 са собственост на британското кралско семейство. Най-известните скъпоценности, водещи началото от този камък са Голяма звезда на Африка (Калинан I), По-малката звезда (Калинан II), които спадат към скъпоценностите на британската корона.

Тадж Махал - индийският Диамант под формата на сърце, на което е изписано името на Нур Джахан, води началото си от 17 век. Могул Джахангир Шан, бащата на Джахан Шан, го подарява през 1627 г. на своята най-любима жена, като символ на силната любов и огромно уважение. Когато Джанан шах идва на власт, той подарява този скъпоценен камък на любимата си жена Мумтаз Махал като знак за вечна любов. Когато Мумтаз починала, шахът изградил прочутия мавзолей Тадж Махал и оттук Диамантът получава името си. Както много от най-известните скъпоценности на света, и този завършва в колекцията на Лиз Тейлър, а след като тя и Ричард Бъртън стават собственици на този камък, организират конференция за журналисти по повод купуването му.

Черният Орлов е един от Диамантите, които се ползват с недобра слава и се свързва с легендата, в която се казва, че един индийски свещеник го издълбал от около на статуята на бога Брама и че този черен Диамант оттогава насам се свързва с проклятие. Наистина няколкото души, които са го притежавали, включително и Наджа Орлов, на когото е кръстен, умират или се самоубиват. В опит да се развали проклятието Диамантът е разсечен на три отделни скъпоценни камъка и оттогава е собственост на хората, които изглежда са избегнали предначертаната им зла съдба.

Орлов със синкавозелени нюанси е издълбан подобно на Черният Орлов от окото на индийски идол. Според легендат през XVIII век един френски войник откраднал този Диамант от индуиски храм, а камъкът след това бил многократно препродаван. Накрая завършва в Амстедам, където е купен от руския граф Григорий Орлов. Графът е имал любовна връзка с Екатерина II, докато тя е била омъжена за руския цар Петър III, а когато е свален от престола, а тя станала Екатерина Велика, има и извънбрачно дете от графа. Царицата оставя Орлов заради руския принц и отблъснатия граф в пристъп на отчаяние решава да й подари огромен Диамант, за да възвърне благоразположението й. Този романтичен жест се оказва недобър за графа, а добър за царицата, защото връзката им никога не е възобновена, а царицата нарича Диаманта Орлов на името на бившия си любовник и го вгражда в скиптъра си.

Рубин Черният принц познат още като Големият натрапник, е разположен в самия център на английската имперска корона. Този камък е по произход от Таджикистан и е забелязан за първи път през XIV век, а неговият най-известен собственик и човек, на когото е наречен, е Едуард от Уудсток, известен като Черния принц.

Заради успехите си на бойното поле по време на Стогодишната война крал Хенри V взема този камък (който впоследствие се оказва, че всъщност е шпинел, а не рубин) и го поставя в центъра на шлема си сред истинските рубини. Оттогава този скъпоценен камък остава в английското кралско семейство и се предава от поколение на поколение, докато Чарлз I е погубен заради предателство. Тогава камъкът е продаден, но Чарлз II го откупил и го върнал сред английските кралски скъпоценности.

Le Beau Sancy е 35-каратов Диамант и в продължение на 400 години е собственост на европейски кралски фамилии, като преди това се говори, че е бил изваден от стомаха на мъртвец. Около 1500 година един куриер, който бил отговорен за камъка, бил нападнат и убит от крадци, но преди да умре успял да глътне Диаманта. След това скъпоценният камък красил кралските колекции на Франция, Англия, Прусия и Холандия. Скъпоценният камък носи името на лорд Сансий, който го купил в Константинопол. През 1604 г. френският крал Анри IV купува този камък за подарък на жена си Мария де Медичи, която го носи на церемонията по короноването през 1610 г. Борбата за престола между Мария и нейния син Луи XIII, която последва убийството на Анри, завършва с неуспех за кралицата. Мария трябвало да напусне страната, а когато отишла в Холандия, продала този Диамант, за да плати дълговете си.


Лилавият сапфир от Делхи не е точно сапфир, а аметист. Камъкът е откраднат от храма на индуиския бог на войната в Канпур от един британски войник. В Англия е донесен от полковник Ферис, чието семейство изведнъж започнало да изпитва финансови и здравословни проблеми. Камъкът е подарен на научния работник и писател Едуард Херон-Ален, който твърди, че от този момент нататък започва да го следва нещастието. Той подарява този Аметист на приятели, които също са последвани от нещастие и които бързо му върнали камъка. Херон-Ален съобщава, че този камък е проклет и изцапан с кръв и че съсипва всеки, който го притежава. Съзнавайки силата, приписвана на този камък, той го пазел затворен в седем кутии и обкръжен от амулети, които носят щастие. След смъртта на учения дъжеря му подарява камъка на музей през 1943 г., заедно с писмо, в което баща й предупреждава бъдещите собственици да не пипат директно камъка с ръце.Прочети всички статии за кристали и минерали