Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Скъпоценните камъни като земни звезди

Прочети всички статии за кристали и минерали    


Скъпоценните камъни като земни звезди минерали
"Всеки скъпоценен камък като водна капка отразява цялото величие на природата и всеки един от тях стига, за да се усети нейното величие." - Плиний Стари

За момент приемете, че рубинът на вашия пръстен, смарагдите на обеците ви или изумрудът, сапфирът, а защо не и гордият брилянт на вашето колие е одушевен предмет. Помислете си само какъв ужас е преживял той при разбиването на скалата, в чиято пазва е просъществувал в тишина и покой вероятно милиони години. И как са го наранили обработващите инструменти, и пристягането му в сребърен или златен обков... Един много дълъг път, за да достигне до вашата гальовна ръка, до допира със свежата ви, изпълнена с енергия гръд.
Това ви задължава да го приласкаете, още повече че той се докосва до вас, за да ви радва като изящен предмет на изкуството. Защото едно колие, гривна или пръстен, шнола или брошка могат да бъдат единствено рожба на изискан вкус и умение, символ на изящество и разкош.
Запознайте се с вашия скъпоценен камък, изучете неговата твърдост, крехкост, устойчивостта му на куп фактори, способността му да се свързва с елементи от околната среда като влагата на кожата ви например, различни оцветители, замърсен въздух или пък си поръчайте гривна от Ален Мак с този камък. Това са все неща, които трябва да имате предвид при избора на скъпоценен или полускъпоценен камък, за да можете да го съхранявате по най-подходящия начин.
Конкретен пример може да бъде "вечният" нефрит, този камък във всички нюанси на зеленото, който може да бъде разрушен само при налягане, равно на седем тона на квадратен сантиметър, но обсидианът, със сходни качества (и резец, изработен от него, е 500 пъти по-здрав от стоманения), е трошлив. И вие трябва да знаете това, за да го предпазвате от удар.
Пазете камъните и от пряка слънчева светлина, тя просто ги обезцветява. Лесно губят сияйната си багра такива фини кристали като небесносиния аквамарин, червения гранат, топазите с цвят на старо вино във всичките му нюанси. Тюркоазът, този приказно син и като че усмихнат камък, е крехък, при това е силно порьозен и лесно попива неблагоприятните за него въздействия и оцветители. Щадете го, иначе той ще угасне, ще загуби яркостта си и ще се замъти.
Най-голямо внимание все пак изискват Перлите (гривни и обеци от перли), както и кехлибарът, и опалът, ахатите, каквито най-често притежаваме.

Перлите
С оригиналната си форма на несъвършен овал, с тяхната кадифена светлина и често с късче небесна дъга, Перлите идват от водата. Дали ловки гмурци, по-често жени и деца, ги изваждат от дъното на Японското море, или са отглеждани в реките на Китай, те са винаги "жадни", обезводняват се лесно и губят красотата и блясъка си. Изключително чувствителни са към химическото въздействие. Специалистите препоръчват да не се носят след употреба на алкохол. Препоръчват още да се съхраняват в плътно затворена кутийка с мека подплата от кадифе или коприна и от време на време да се освежават с капка вода, при това преварена или дестилирана.

Кехлибарът
"Слънчевият камък", този продукт на северните морета и тайгата, също лесно губи красотата си. Преди всичко го пазете от одраскване и удар. Той все пак е само една втвърдена смола и ще ви го напомнят мравка или листенце, попаднали преди милиони години в стичащия се клей по стеблото на вековен бор.
Кехлибарът е като топъл слънчев лъч, пластичен и лек. Векове е възприеман като тайнствен, вълшебен, способен да донесе на притежателя си здраве, сполука и щастие. Вярвайки в магическата му сила, с него са опушвали мрежите на рибарите и заминаващите на път, пазили са го като талисман. И до днес му се приписват чудодейни свойства, а и лечителите го препоръчват във връзка с обмяната на веществата.
През последните години Изтокът ни праща щедро от уникалните земни звезди. Един пръстен със скъпоценен камък не само ще допълни колекцията ви от бижута, а и ще ви радва при всяко докосване.
Вгледайте се в него, но вглеждайки се, вие никога няма да откриете цялата негова тайна.Прочети всички статии за кристали и минерали