Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Ахат

Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали    


Ахат минерал естествен камък
АХАТ - безцветен или млечнобял, сив, син, зелен, розов, кафеникав.

Заземяващ камък, водещ до емоционално, физическо и интелектуално равновесие. Ахатът притежава силата да хармонизира Ин и Ян.
Стимулатор на интуицията, пазител на приятелството, на любовта, на бременните жени. Предпазва от главоболие и замайване.

Благоприятен за зодия Близнаци, Стрелец и Овен и всеки, който го хареса.


<< Разгледайте всички Бижута от Ахат >>

Бижута от Ахат

Гривна с Тигрово око - Мечтани пътеки

Мечтани пътеки

Изчерпана наличност!

Обеци от Карнеол - Летен шик

Летен шик

23.99 лв

Гривна с Тигрово око - Гладиатор

Гладиатор

Изчерпана наличност!

Гривна с Ахат - Покорителка

Покорителка

Изчерпана наличност!

Гривна с Тюркоаз - Многоцветна пътека

Многоцветна пътека

Изчерпана наличност!

Гривна с Черешов Кварц - Прошепнати мечти

Прошепнати мечти

Изчерпана наличност!

Гривна с Авантюрин - Грация

Грация

41.99 лв

Допълнителна информация за Ахат


Ахатът има няколко основни разновидности, които са описани отделно в секцията ни за естествени камъни: мъхов ахат, огнен ахат, лилав ахат и индийски ахат.

Ахатът бил талисман на художниците. Приемало се, че той удължава живота на притежателите си, че сдружава хората и носи успех в кариерата. Вярвало се е също, че притежаването на този камък прави мъжете привлекателни за жените, помага при раждане, прогонва жаждата, предпазва от злодеяния и защитава при опасност, развива красноречието, гарантира добро плодородие на полето и т.н. Вавилонците са го смятали за камък, носещ щастие на родените в зодия Телец, а средновековните астролози - в зодиите Телец, Близнаци и Козирог.

Ахатите запълват празнини сред различни ефузивни скали, а също и в някои седиментни образувания и хидротермални жили. В разрез се вижда, че за разлика от едноцветните халцедони те се състоят от много най-фини и концентрично разположени ивици, които се отличават по степен на прозрачност и по цвят. Ахатите с хоризонтално разположение на слойчетата са изключително редки. Тяхното нееднакво оцветяване се обяснява с наличието на примеси от железни и манганови окиси и хидроокиси, от органично вещество и др. Трябва да се отбележи, че обикновено отделните слойчета се характеризират с различна порестост, поради което е възможно облагородяване на ахатите и особено на техните неизразителни и монотонни представители. Образуването им все още не е разгадано докрай. Предполага се, че се формират при послойното отлагане по стените на празнини на силициев двуокис от постъпващите отвън колоидни разтвори.

Ахатът, мраморираната разновидност на халцедона, често с кухини, запълнени от кварц, е бил на почит още при шумерите, които са го носили като украшение. Който в древна Гърция умеел да го обработва така, че максимално да изпъкне естествената му красота, се ползвал със славата на голям художник. В класическия Рим само на заслужилите патриции е било позволено да носят украшения от ахат. Според преданието, след битката при Канея отнели на военноначалниците всички украшения от ахат и ги занесли като плячка в Картаген.

Ахатът се превръща в блестящ камък, когато водата спада и открива пясъка, тогава в част от него прониква горещо слънце и чист въздух. Когато водата по-късно отново се вдига и залива пясъка, тя отделя камъка от него и го отнася в други земи.

При ухапване от паяк или друго отровно ухапване
Ако паяк или друга гадина пръсне от отровата си върху човек, но така че да не проникне в тялото му, трябва да се сгрява ахат силно на слънце или върху гореща тухла и, както е горещ, да се слага върху болното място. Камъкът ще отнеме отровата. После трябва да се сгрява още веднъж по същия начин и да се държи в парата на гореща вода, за да се смесват изпаренията му с водата. След това камъкът се слага в тази вода най-много за час, в нея се намокря ленена кърпа и с нея се прави масаж на мястото, където е ухапването от паяка или е била пръсната отровата. Така човекът ще се излекува.

При епилепсия
Хората много често се раждат с тези страдания, но и ги придобиват от премного вредни сокове и болести. Който има епилепсия, нека оставя ахат да лежи във вода за три дни, и то когато има пълнолуние, на четвъртия ден трябва да го извади от водата и да я загрее малко, обаче без да заври. Тази вода се съхранява и с нея се готвят всички ястия, които болният ще яде до новолуние. Нека освен това през това време да слага ахат във всичко, което ще пие, било то вино или вода, и след това да го пие. Ако го прави в продължение на десет месеца, ще бъде излекуван, освен ако Бог не го е пожелал.

За лунатици
Който е лунатик, три дни преди вероятното настъпване на душевното му смущение да слага камъка във вода, на четвъртия ден трябва да го извади от нея, да загрее водата малко и да сготви с нея всичко, което ще яде по време на душевното си страдание. През това време трябва да слага камъка и във всички течности за пиене и после да пие от тях. Ако върши това в продължение на пет месеца, отново ще си възвърне пълното съзнание, освен ако Бог не го допусне. Когато водата се затопли малко благодарение на силата на камъка не бива да е гореща, за да не се влоши болестта на страдащия и болният се посъвземе, храната му трябва да се приготвя с тази вода, и то по вече описания начин. Соковете, които причиняват душевните смущения у въпросния човек, по силата на тези смеси и на Божията воля ще се успокоят. Всяка нощ преди лягане трябва да се носи незагърнат ахат надлъж и нашир през къщата и да се описва кръст. Тогава крадците няма да могат лесно да осъществяват замислите си и да имат успех, те ще пострадат при опита си да отмъкнат нещо.

Находища на Ахат: Вулканични скали

Уикипедия:  Ахат

Статии свързани с Ахат:
Скритата енергия на камъните  Скритата енергия на камъните
Минерали и чакри  Минерали и чакри
Талисман и амулет от естествени камъни  Талисман и амулет от естествени камъни
Скъпоценните камъни описани от древните писатели  Скъпоценните камъни описани от древните писатели
Играта на цветове при естествените камъни  Играта на цветове при естествените камъни
Скъпоценните камъни като земни звезди  Скъпоценните камъни като земни звезди
Как да изберем естествен камък с магическа сила  Как да изберем естествен камък с магическа сила
Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)  Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)
Лечебните свойства на естествените камъни - защо лекуват?  Лечебните свойства на естествените камъни - защо лекуват?
Скъпоценните камъни - магическо въздействие или божествена сила  Скъпоценните камъни - магическо въздействие или божествена сила
Скъпоценни камъни и зодии  Скъпоценни камъни и зодии
Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали  Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали


Този естествен камък - Ахат помага за: при замайване, за приятелство и любов, при бременните жени, при главоболие, за защита от опасности


Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали