Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Ахат

Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали    


Ахат минерал естествен камък
АХАТ - безцветен или млечнобял, сив, син, зелен, розов, кафеникав.

Заземяващ камък, водещ до емоционално, физическо и интелектуално равновесие. Ахатът притежава силата да хармонизира Ин и Ян.
Стимулатор на интуицията, пазител на приятелството, на любовта, на бременните жени. Предпазва от главоболие и замайване.

Благоприятен за зодия Близнаци, Стрелец и Овен и всеки, който го хареса.


<< Разгледайте всички Бижута от Ахат >>

Бижута от Ахат

Гривна с Кварц - Пясъчен знак

Пясъчен знак

Изчерпана наличност!

Гривна с Кварц - Морски песъчинки

Морски песъчинки

Изчерпана наличност!

Гривна с Ахат - Тайните на планината

Тайните на планината

Изчерпана наличност!

Гривна и обеци от Опал - Коледно чудо

Коледно чудо

Изчерпана наличност!

Обеци от Карнеол - Летен шик

Летен шик

23.99 лв

Гривна с Лилав Ахат - Лилаво ободрение

Лилаво ободрение

Изчерпана наличност!

Гривна с Мъхов Ахат - Горски дух

Горски дух

Изчерпана наличност!

Допълнителна информация за Ахат


Ахатът има няколко основни разновидности, които са описани отделно в секцията ни за естествени камъни: мъхов ахат, огнен ахат, лилав ахат и индийски ахат.

Ахатът бил талисман на художниците. Приемало се, че той удължава живота на притежателите си, че сдружава хората и носи успех в кариерата. Вярвало се е също, че притежаването на този камък прави мъжете привлекателни за жените, помага при раждане, прогонва жаждата, предпазва от злодеяния и защитава при опасност, развива красноречието, гарантира добро плодородие на полето и т.н. Вавилонците са го смятали за камък, носещ щастие на родените в зодия Телец, а средновековните астролози - в зодиите Телец, Близнаци и Козирог.

Ахатите запълват празнини сред различни ефузивни скали, а също и в някои седиментни образувания и хидротермални жили. В разрез се вижда, че за разлика от едноцветните халцедони те се състоят от много най-фини и концентрично разположени ивици, които се отличават по степен на прозрачност и по цвят. Ахатите с хоризонтално разположение на слойчетата са изключително редки. Тяхното нееднакво оцветяване се обяснява с наличието на примеси от железни и манганови окиси и хидроокиси, от органично вещество и др. Трябва да се отбележи, че обикновено отделните слойчета се характеризират с различна порестост, поради което е възможно облагородяване на ахатите и особено на техните неизразителни и монотонни представители. Образуването им все още не е разгадано докрай. Предполага се, че се формират при послойното отлагане по стените на празнини на силициев двуокис от постъпващите отвън колоидни разтвори.

Ахатът, мраморираната разновидност на халцедона, често с кухини, запълнени от кварц, е бил на почит още при шумерите, които са го носили като украшение. Който в древна Гърция умеел да го обработва така, че максимално да изпъкне естествената му красота, се ползвал със славата на голям художник. В класическия Рим само на заслужилите патриции е било позволено да носят украшения от ахат. Според преданието, след битката при Канея отнели на военноначалниците всички украшения от ахат и ги занесли като плячка в Картаген.

Ахатът се превръща в блестящ камък, когато водата спада и открива пясъка, тогава в част от него прониква горещо слънце и чист въздух. Когато водата по-късно отново се вдига и залива пясъка, тя отделя камъка от него и го отнася в други земи.

При ухапване от паяк или друго отровно ухапване
Ако паяк или друга гадина пръсне от отровата си върху човек, но така че да не проникне в тялото му, трябва да се сгрява ахат силно на слънце или върху гореща тухла и, както е горещ, да се слага върху болното място. Камъкът ще отнеме отровата. После трябва да се сгрява още веднъж по същия начин и да се държи в парата на гореща вода, за да се смесват изпаренията му с водата. След това камъкът се слага в тази вода най-много за час, в нея се намокря ленена кърпа и с нея се прави масаж на мястото, където е ухапването от паяка или е била пръсната отровата. Така човекът ще се излекува.

При епилепсия
Хората много често се раждат с тези страдания, но и ги придобиват от премного вредни сокове и болести. Който има епилепсия, нека оставя ахат да лежи във вода за три дни, и то когато има пълнолуние, на четвъртия ден трябва да го извади от водата и да я загрее малко, обаче без да заври. Тази вода се съхранява и с нея се готвят всички ястия, които болният ще яде до новолуние. Нека освен това през това време да слага ахат във всичко, което ще пие, било то вино или вода, и след това да го пие. Ако го прави в продължение на десет месеца, ще бъде излекуван, освен ако Бог не го е пожелал.

За лунатици
Който е лунатик, три дни преди вероятното настъпване на душевното му смущение да слага камъка във вода, на четвъртия ден трябва да го извади от нея, да загрее водата малко и да сготви с нея всичко, което ще яде по време на душевното си страдание. През това време трябва да слага камъка и във всички течности за пиене и после да пие от тях. Ако върши това в продължение на пет месеца, отново ще си възвърне пълното съзнание, освен ако Бог не го допусне. Когато водата се затопли малко благодарение на силата на камъка не бива да е гореща, за да не се влоши болестта на страдащия и болният се посъвземе, храната му трябва да се приготвя с тази вода, и то по вече описания начин. Соковете, които причиняват душевните смущения у въпросния човек, по силата на тези смеси и на Божията воля ще се успокоят. Всяка нощ преди лягане трябва да се носи незагърнат ахат надлъж и нашир през къщата и да се описва кръст. Тогава крадците няма да могат лесно да осъществяват замислите си и да имат успех, те ще пострадат при опита си да отмъкнат нещо.

Находища на Ахат: Вулканични скали

Уикипедия:  Ахат

Статии свързани с Ахат:
Минерали и чакри  Минерали и чакри
Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали  Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали
Скъпоценните камъни - магическо въздействие или божествена сила  Скъпоценните камъни - магическо въздействие или божествена сила
Скъпоценните камъни като земни звезди  Скъпоценните камъни като земни звезди
Как да изберем естествен камък с магическа сила  Как да изберем естествен камък с магическа сила
Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)  Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)
Скъпоценните камъни описани от древните писатели  Скъпоценните камъни описани от древните писатели
Талисман и амулет от естествени камъни  Талисман и амулет от естествени камъни
Играта на цветове при естествените камъни  Играта на цветове при естествените камъни
Лечебните свойства на естествените камъни - защо лекуват?  Лечебните свойства на естествените камъни - защо лекуват?
Скритата енергия на камъните  Скритата енергия на камъните
Скъпоценни камъни и зодии  Скъпоценни камъни и зодии


Този естествен камък - Ахат помага за: при замайване, за приятелство и любов, при бременните жени, при главоболие, за защита от опасности


Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали