Бутик "Ален Мак" - ръчна изработка на бижута от естествени камъни и минерали. Купете си Вашето бижу!

Корал

Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали    
   


Корал минерал естествен камък
КОРАЛ – розов, червен, бял.

Камък-пазител на здравето на човека. Характерно за корала, е че е подвластен на Марс. Носенето на украшения от корали стимулира имунната система. Всички видове корали пазят от негативни енергии, засилват любовното чувство и необходимостта от партньорство. Коралът не позволява на човек да бъде обладан от завист и недоброжелателност.

Благоприятен за зодия Скорпион, Козирог и всички, които го харесат.


<< Разгледайте всички Бижута от Корал >>

Бижута от Корал

Допълнителна информация за Корал - скъпоценният камък на морето


Днес са известни над 6000 вида корали, но като скъпоценен камък с ювелирно-декоративни качества се използват само т. нар. благородни корали - горгонариите, от които са познати 16 вида. В напречен разрез разклоняващите им се скелети напомнят устройството на дърво с годишните пръстени. Височината им обикновено е 20-40 сантиметра, а дебелината в основата - 4-6 сантиметра. Повърхността на коралите е предимно матова, но след полиране придобива мек и приятен блясък. Цветът им е бял, розов, оранжев, розовокафяв, тъмнокафяв, черен и небесносин с различни оттенъци и зависи преди всичко от примесите, които са включени при образуване на скелетите. Белите корали са голяма рядкост.

Кораловите скелети са изградени предимно от калциев карбонат (86-88 %) с примеси от магнезиев карбонат, железни и манганови окиси и органично вещество - конхиолин. Плътността на коралите е 2,6-2,7 г/куб.см, твърдостта - 3,5-4 по Мос, а коефициентите на лъчепречупване са близки до тези на калцита. Черният корал (акабар) се състои само от черен или тъмнокафяв конхиолин и има много ниска плътност.

Благородният корал е бил любим камък на ценителите на красотата още в древността. Накити от него са открити от неолита в Швейцария (10 000 години пр.н.е.), в Египет (IV -III в.пр.н.е.), в Индия, в Рим. Коралови накити са носели както жените, така и мъжете като талисмани, гердани, огърлици, медальони, гривни, броеници и различни дребни художествени предмети в изящни инкрустации. За направата им са използвани късчета с неправилна или заоблена форма или необработени малки "клонки" от дървовидния коралов скелет. Широко разпространени са били също гемите и камеите, църковните кръстове и разпятия, изработени от корали. Разпространено било вярването, че благородният корал притежава вълшебна сила и предпазва от уроки, че лекува рани и язви, спазми на червата, болести на пикочния мехур и сърцето.

Днес благородните корали се ценят сравнително високо, но имат по-ограничено приложение и по-малка стойност от бисерите. Най-добрите червени корали се събират в Средиземно море, а център за обработката им е Италия. Благородните корали са разпространени и в Червено море, моретата на Япония, Хавайските острови, Малайзия, Китай, Аляска и Флорида.Находища на Корал: Океани, Средиземно море, Червено море, Канарски острови, Малайзия, Япония, Тайван, САЩ

Уикипедия:  Корал

Статии свързани с Корал:
Минерали и чакри  Минерали и чакри
Легенди за перлите и коралите  Легенди за перлите и коралите
Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали  Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали
Скритата енергия на камъните  Скритата енергия на камъните
Как се почистват бижута?  Как се почистват бижута?
Играта на цветове при естествените камъни  Играта на цветове при естествените камъни
Пръстени със скъпоценни камъни  Пръстени със скъпоценни камъни
Как да изберем естествен камък с магическа сила  Как да изберем естествен камък с магическа сила
Да бъдем здрави с помощта на минералите!  Да бъдем здрави с помощта на минералите!


Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали