Бутик "Ален Мак" - изработва гривни от естествени камъни и минерали. Поръчайте Вашето бижу сега!

Аметист

Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали    


Аметист минерал естествен камък
АМЕТИСТ - от бледолюлякова до наситеновиолетова разновидност на кварца.

Мощен и защитен камък с висока духовна вибрация. Преобразува енергията в любов. Усилва паметта, вдъхва здрав разум, прочиства аурата, преобразува негативната енергия. Най-често използван за медитация, предпазващ срещу лоши мисли и носталгия.
Помага при напрегнатост, главоболие, умствена преумора, проблеми с нервната
система, безсъние.

Благоприятен за зодии Овен, Стрелец, Водолей, Риби и всички, които го харесат.


<< Разгледайте всички Бижута от Аметист >>

Бижута от Аметист

Гривна с Аметист - Обяснение в любов

Обяснение в любов

Изчерпана наличност!

Гривна с Розов Кварц - 1001 нощ

1001 нощ

Изчерпана наличност!

Колие с Аметист - Кръст от аметист

Кръст от аметист

Изчерпана наличност!

Гривна с Аметист - Усещане за жена

Усещане за жена

Изчерпана наличност!

Гривна с Аметист - Сезоните на сърцето

Сезоните на сърцето

Изчерпана наличност!

Гривна с Черешов Кварц - 28 приятели

28 приятели

Изчерпана наличност!

Гривна с Аметист - Огнен танц

Огнен танц

25.99 лв

Допълнителна информация за Аметист


Аметистът е известен още от дълбока древност и се приема за най-прекрасния скъпоценен камък сред кварцовите разновидности. Името му произлиза от гр. "аметистос" - неупойващ, трезвен. Оттук е преданието, че предпазва хората от пиянство. В средновековието мнозина са били убедени в благоприятното му въздействие върху разума, търговията и дейността на търговците, а така също върху смелостта, здравето, верността и др. Съществувало е иповерие, че аметистът укрепва силите, предпазва от отравяне и загуба на паметта, отстранява лошите мисли и носи разумност при всякакви начинания. Вярвало се, че взет като лекарство, той отстранява безплодието, че закриля войниците от неприятеля и помага при лова на птици и диви зверове. И днес все още има хора, които вярват, че този камък носи щастие. Вавилонските астролози са го препоръчвали на родените под знака на Овен, а гръцките - на Козирог.

Виолетовият цвят на аметиста се определя от присъствието на йоните на тривалентното желязо. Установено е, че колкото е по-голямо тяхното съдържание, толкова е по-наситен цветът му. При нагряване той се обезцветява и се превръща в цитрин. В ювелирните изделия (пръстени, обеци, брошки, гердани, копчета за ръкави и др.) се използва предимно в комбинация с други скъпоценни камъни, например с брилянти, бисери и др. Короната на руската царица Ирина Годунова например е била украсена с огромни наситено виолетови аметисти, редуващи се със сапфири. Красиви обработени камъни има в колекцията на Британския музей по естествена история в Лондон - един с маса 343 карата и два по-малки с маси съответно 90 и 75 карата.

Високо се ценят и широко се използват като колекционен и декоративен материал и малките аметистови друзички с големина на отделните кристалчета от 1 до 5 мм.

Разновидност на Аметиста е Празиолит - прозрачен и зелен, появил се преди няколко десетилетия на пазара. Получава се след нагряване на някои видове аметисти и цитрини от щата Минас Жераис в Бразилия. Доста наподобява по външни белези берила и турмалина.

Когато Аметистът расте, това става в големи количества, подобно на чакъла, затова има толкова много аметисти.

За щастие и смелост
Германите почитали аметиста, защото носел щастие, тибетските монаси го предпочитат като материал за броеници, гърците вярвали, че е пазител на моминската чест и мъжката смелост, освен това според тях предпазвал от кражби и нападения.

За изтрезняване
Аметистът, виолетовата разновидност на кварца, според преданието е получил името си от индогерманския корен „мети“ - така се е наричала опияняващата медовина. Гърците променили названието му в „а-мет“, т. е. „без опиянение“ и, защото се е смятало, че камъкът може да накара пиян човек да изтрезнее.

При коварни болести и подуване
Човек, който се е подул някъде, защото внезапно е получил тумор, да намокря този камък със слюнката си и после да докосва подутото място с влажния камък от всички страни. Подутината ще спадне и ще изчезне.
В древността и през средните векове камъкът се е използвал за лечебни цели предимно стрит на прах. За папа Климент VII говорят, че когато се разболял от смъртоносна болест, погълнал аметисти на прах на стойност няколко милиона марки.

При ухапване от змия
Ако някой е ухапан от паяк, да докосва мястото на ухапването с този камък и ще бъде изцерен. Змията и смока не го обичат и бягат от местата, където се намира.

Находища на Аметист: Бразилия, Русия, Шри Ланка, Мадагаскар, САЩ, България

Уикипедия:  Аметист

Статии свързани с Аметист:
Легенди за естествените камъни - продължение  Легенди за естествените камъни - продължение
Лечебните свойства на естествените камъни - защо лекуват?  Лечебните свойства на естествените камъни - защо лекуват?
Да бъдем здрави с помощта на минералите!  Да бъдем здрави с помощта на минералите!
Подаръци от естествени камъни за празниците  Подаръци от естествени камъни за празниците
Подходящите камъни по месеци  Подходящите камъни по месеци
Скъпоценните камъни описани от древните писатели  Скъпоценните камъни описани от древните писатели
Най-известните диаманти  Най-известните диаманти
Играта на цветове при естествените камъни  Играта на цветове при естествените камъни
Талисман и амулет от естествени камъни  Талисман и амулет от естествени камъни
Скритата енергия на камъните  Скритата енергия на камъните
Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали  Откритията на съвременната и средновековната медицина за естествените камъни - минерали
Минерали и чакри  Минерали и чакри
Как да изберем естествен камък с магическа сила  Как да изберем естествен камък с магическа сила
Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)  Астрология и камъни (полускъпоценни и скъпоценни)
Скъпоценните камъни - магическо въздействие или божествена сила  Скъпоценните камъни - магическо въздействие или божествена сила


Този естествен камък - Аметист помага за: при главоболие, при напрегнатост, при лоши мисли, за усилване на паметта, при безсъние, при носталгия


Прочети информация за всички естествени камъни, минерали, кристали